Wykonanie
SkładnikiBrownie:200 g
gorzkiej czekolady 70%200 g
masła3
jajka200 g drobnego
cukru120 g
mąkiMasa karmelowa:1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%szczypta
soli morskiej250 g
sera mascarponePolewa karmelowa:1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%szczypta
soli morskiejOraz:200 g solonych i prażonych
orzeszków ziemnychPrzygotowanieMałą blaszkę o wymiarach ok 20 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Roztopić
czekoladę w rondelku razem z
masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić.
Jajka ubić na puszystą pianę razem z
cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą
czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą
mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.Masa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wsypać
cukier. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut aż
cukier stanie się brązowy i skarmelizowany. Wówczas wlać
śmietankę kremówkę i mieszać do rozpuszczenia się kryształków
cukru. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut aż masa zgęstnieje. Dodać
sól, połowę roztłuczonych w moździerzu
orzeszków ziemnych i dokładnie ostudzić.
Mascarpone chwilę pomiksować w oddzielnej misce (aż zwiększy dwukrotnie objętość) a następnie zmiksować z ostudzoną masą karmelową. Wstawić do lodówki.Polewa karmelowa: przygotować jak powyżej masę karmelową do momentu dodania
soli (włącznie).Ostudzone brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Polać polewą karmelową i posypać resztą posiekanych orzeszków.
