Wykonanie
Ciężkie, bardzo
czekoladowe, z prażonymi
orzechami i karmelem... Słodkie, zaspokaja na długo głód
czekoladowy. Znalazło wielu amatorów :) Znalezione na blogu Asi . Udaje się też w prodiżu.


Składniki:Masa czekoladowa brownie:200 g
gorzkiej czekolady 70%200 g
masła [200 g = 1 kostka]3
jajka220 g drobnego
cukru lub
cukru pudru [dałam o 1/5 mniej]120 g
mąkiMasa karmelowa z
mascarpone i
orzeszkami ziemnymi:1/3 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku [nie granulowanego]100 g
solonych orzeszków ziemnych [dałam niesolone]250 g
sera mascarponePolewa karmelowa:1/3 kostki
masła1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%4 pełne łyżki glukozy w proszku [np. Delecty]oraz na wierzch:100 g
solonych orzeszków ziemnych [dałam niesolone]Wykonanie:
Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C. Zrumienić na jasno brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Zamiast w piekarniku,
orzechy można też lekko zrumienić na patelni. Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Masa czekoladowa brownie: piekarnik nagrzać do 170 o C. Roztopić
czekoladę w rondelku razem z
masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić.
Jajka ubić na puszystą pianę razem z
cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą
czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą
mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.Masa karmelowa z
mascarpone i
orzeszkami ziemnymi:
masło roztopić w rondelku z grubym dnem albo na patelni, wsypać
cukier.

Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy
cukier zbrązowieje wlać 1/2 szklanki
wody. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać
mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych
orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zemleć w młynku do kawy/malakserze. Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z
serem mascarpone.

Polewa karmelowa: karmel z
masła i
cukru przygotować jak powyżej:
masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać
cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy
cukier zbrązowieje, wlać
śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodać glukozę, wymieszać i całkowicie ostudzić (glukoza zagęści karmel i nie trzeba będzie go już dłużej gotować).WYKOŃCZENIE: Ostudzone brownie przekroić w poprzek na 2 blaty.

Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g)
orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Kroić na małe kawałki.
