Wykonanie
Małe, a tak cieszy! Z początku wielkość blaszki oraz potrzebny budżet może zniechęcić, jednak w całkowitym rozliczeniu... jest tego warte- zachwyci każdego. Przygotowane w wielkim pośpiechu dla ogromnej ilości gości przybyłych na imieniny Babci, z niepokojem myślałam, czy tak niewielka ilość zaspokoi apetyty każdego. Na szczęście jeden mały kęs wystarczył, by zasłodzić nawet tych największych łakomczuchów!Brownie, te klasyczne oraz te "ulepszone" możesz przygotować naprawdę na KAŻDĄ uroczystość. Są tak uniwersalne, pyszne i jednocześnie glamour, że zawsze będziesz osobą, która wyjdzie z imprezy z pustą blaszką ;)

Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/karmelowe_brownie/przepis.html

Składniki:MASA BROWNIE:2 tabliczki
czekolady gorzkiej co najmniej 65% (200 g)200 g
masła3
jaja220 g
cukru pudru120 g
mąki tortowejKARMELOWE PRZEŁOŻENIE Z
ORZESZKAMI ZIEMNYMI I
MASCARPONE:1/3 kostki
masłapół szklanki
cukru2 szklanki
mleka w proszku100 g
solonych orzeszków ziemnychopakowanie (250g)
sera mascarponePOLEWA KARMELOWA:1/3 kostki
masła1/3 szklanki
cukrupół szklanki
śmietanki kremówki 30%do posypania po wierzchu ciasta- 100 g
orzeszków ziemnych solonychPrzygotowanie:200 g orzeszków wysyp na czystą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około 20x24 cm wysmaruj
olejem bądź
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.MASA BROWNIE: piekarnik nagrzej do 170 stopni, Rozpuść
czekoladę z
masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij
jaja z
cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj
mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie.KARMELOWE PRZEŁOŻENIE:
masło rozpuść na małym ogniu w rondelku, dodaj
cukier. Mieszaj drewnianą łyżką, podgrzewając na małym ogniu,aż utworzy się karmel (
cukier zbrązowieje i sklei się w bryłki. Dodaj pół szklanki
wody. Gotuj chwilę, by karmel się rozpuścił i zamienił w płynną , dość gęstą masę. Ostudż chwilę i do ciepłego wsyp
mleko w proszku. Zmiksuj na gładką masę. Połowę ilości
orzeszków ziemnych bardzo drobno posiekaj lub zmiel. Dodaj do ostudzonej masy, po czym wszystko wymieszaj z
mascarpone.POLEWA KARMELOWA:
masło roztop w rondelku, dodaj
cukier, znów mieszaj, aż do powstania kryształków karmelu. Wtedy dodaj
śmietankę kremówkę. Mieszaj i podgrzewaj, aż masa stanie się gęstsza. Ostudź.Dobrze przestudzoną masę brownie przekrój w poprzek , tak, byś otrzymała spód i wierzch ciasta. Na spodzie rozsmaruj część karmelowego przełożenia, przykryj wierzchem i znów rozsmaruj resztę masy karmelowo-orzeszkowej. Z wierzchu posyp 100g
orzeszków ziemnych i polej polewą karmelową. Wstaw do lodówki. Przed podaniem wyjmij ciasto na około 15 minut z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Krój na małe kwadraciki. VOILA!Smacznego! Paulina