ßßß
Tak jak chleby na mąkach bezglutenowych są mało smaczne,tak ciasto kruche zupełnie dobrze się obroniło .Mało tego, zostałam poproszona o powtórkę wypieku:-)Czyli tym razem próba udana :-)Oczywiście sernik może obejść się bez warstwy ciasta, ale to miał być sernik krakowski z kratką...I jest:-)
S kładniki:ciasto:200g mąki owsianej bezglutenowej,70 g mąki ryżowej,3 łyżki mąki ziemniaczanej,80 g cukru,140 g masła,1 jajko,odrobina zimnej wody,masa:1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego lu z wiaderka, ale dobrze odsączonego,8 jajek,100 g masła,3 łyżki mąki ziemniaczanej,250 g cukru,cukier waniliowy,lukier:3/4 szklanki cukru pudru,1 łyżeczka soku z cytryny,woda wrzątek.Przygotowanie:Wsypać do miski mąki, dodać pokrojone kawałki masła, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem (odłożyć 50 g) i cukrem waniliowym, dodając powoli żółtka i ser. W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Powoli wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z odłożonego ciasta wyciąć paski, rozłożyć na masie serowej w postaci kratki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut. (Po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 stop. C).Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.Uwaga:W przypadku u życia mąki pszennej u ż yć tylko je den rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 12 5 g masła. Pozostałe skł adniki jak wyże j.