Wykonanie

Mimo szybko płynącego czasu końca zimy jakoś nie widać.Tylko dni dłuż sz e przypominają, że wios na tuż tuż...W lodówce miałam po ostatnim tatarze 2 słoiki
białek.
Szykowałam obiad dla gości, którzy przejazdem
mieli wpaść.Jak zobaczyłam u Kamili to ciasto wiedziałam, że je od razu wykorzystam.Aromatyczne,
cytrusowe, na deser poobiedni akuratne ;-)Na pewno pasuje na Wielkanocny stół.

Przepis podaję za Kamilą z moimi zmianami. Dodałam jako dekorację karmelizowane plastry
pomarańczy.Składniki: na ciasto:170 g
białek3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoskórka z 1
cytryny2 łyżki
soku z cytrynysyrop do nasączenia:sok z 1
pomarańczy,3 łyżki
cukru,
lukier:2 łyżki
syropu pomarańczowego1-łyżka wrzącej
wody3/4 szklanki
cukru pudruskórka z 1
pomarańczypomarańcze karmelizowane:1,5 szklank i
wody,3 łyżki
cukru,1
pomarańczaPrzygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać
cukier. Dodać sok i
skórkę z cytryny, ekstrakt
waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone
masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.W garnuszku zagotować sok z
pomarańczy i
cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki
syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym
syropem.Do odłożonego w miseczce
syropu dodać
cukier puder, skórkę z
pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto.Przygotować karmelizowane
pomarańcze do ozdobienia ciasta. W tym celu zagotować
wodę z
cukrem, wrzucić cienko pokrojoną w plasterki
pomarańczę. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie plastry
owoców i ułożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Udekorować nimi ciasto.
