ßßß
Składniki:210 g białek (ok. 7-8 białek)220 g cukru250 g stopionego masła180 ml ciepłego mleka400 g przesianej mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaziarenka z 1 laski waniliisok i skórka otarta z 1 cytrynyWykonanie:Pracę rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę ze szczyptą soli, podobnie jak ubijamy je na bezę. Kiedy jest już sztywna dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Następnie dodajemy stopione i lekko przestudzone masło, jak również mleko, stopniowo, mikser ustawiamy na najniższą prędkość.Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, możemy mieszać ręcznie, delikatnie, do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy ziarenka z wanilii, skórkę i sok z cytryny, mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do foremki na babkę lub keksówki i pieczemy ok. 45 minut w 180 st. Babkę studzimy w uchylonym piekarniku, aby nie opadła.
Ostudzoną babkę lukrujemy cytrynowym lukrem - 1 szklankę cukru pudru miksujemy z kilkoma łyżkami soku z cytryny i polewamy babkę.
Smacznego!