Wykonanie
Pad thai to jedna z ulicznych potraw azjatyckich , ja zrobiłam na
kurczaku choć są wersje również z
krewetkami, sama nie wiem które lepsze obydwie uwielbiam, przepis jest prosty, wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki i co ważne żadnego nie pomijamy w przepisie!We wszystkie niezbędne produkty zaopatrzycie się w sklepie Kuchnie Świata




Składniki:15 dag
makaronu ryżowego nitki40 dag
fileta z kurczaka3 łyżki
sosu sojowego2-3 łyżki
sosu rybnego3-4 łyżki
oleju ryżowego1
cebula-lepsza jest
szalotka1
jajko1 czubata łyżka pasty tamandarynowej50 g
kiełków fasoli mung2 łyżki
pędów bambusa3 łyżki
kukurydzy2 łyżeczki
trzcinowego cukru3 łyżki
orzechów ziemnych niesolonych1 łyżeczka ziaren
sezamuPlastry
limonkiSposób wykonania:
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z
olejem ryżowym,
sosem rybnym oraz
sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy.Po tym czasie
mięso przekładamy z pokrojoną
cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy
kiełki fasoli, pastę ta mandarynową,
pędy bambusa i
kukurydzę, doprawiamy do smaku
cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy
jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z
kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi
orzechami ziemnymi i
sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami
limonki. Można posypać świeżą
kolendrą .Smacznego!