ßßß



Składniki:15 dag makaronu ryżowego nitki40 dag fileta z kurczaka3 łyżki sosu sojowego2-3 łyżki sosu rybnego3-4 łyżki oleju ryżowego1 cebula-lepsza jest szalotka1 jajko1 czubata łyżka pasty tamandarynowej50 g kiełków fasoli mung2 łyżki pędów bambusa3 łyżki kukurydzy2 łyżeczki trzcinowego cukru3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych1 łyżeczka ziaren sezamuPlastry limonkiSposób wykonania:Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy.Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie.Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi i sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami limonki. Można posypać świeżą kolendrą .Smacznego!