ßßß Cookit - przepis na Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

nazwa

Wykonanie

Share the post "Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta"
Dziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
150 ml śmietanki 30-36%
500 g makaronu (u mnie tagliatelle)
2 łyżki posiekanej bazylii
100 g startego parmezanu
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty.
Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
Włóż go do sosu wraz z bazylią i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj.
Smacznego!
English version
Meat, zucchini and mushroom pasta
(4 servings)
Ingredients:
4 tbsp canola oil
1 large onion cut into thin slices
250-300 g of baked or cooked leftover meat, diced
200 g mushrooms, sliced
1 small zucchini, diced
5 cherry tomatoes, cut in half
2 cans (400 g each) chopped tomatoes
150 ml of 30-36% cream
500 g of pasta
2 tablespoons chopped basil
100 g grated Parmesan cheese
salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
In a large skillet, heat oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the mushrooms, zucchini and meat, and cook for 3 minutes.
Add canned tomatoes along with cherry tomatoes and mix thoroughly. Cook for 8 minutes, stirring occasionally. Add the cream and season with salt, pepper and sugar to taste.
Meanwhile, cook the pasta according to package directions and drain.
Add pasta and basil to the sauce sauce and mix.
Serve pasta sprinkled with Parmesan cheese and serve.
Enjoy!
Share the post "Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta"
Źródło:http://karmelowy.pl/makaron-z-miesem-cukinia-i-pieczarkami-pasta-with-meat-zucchini-and-mushrooms