Wykonanie
Share the post "
Makaron z
mięsem,
cukinią i
pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta"Dziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki
mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym
makaronie z
pieczarkami i
cukinią w
sosie pomidorowym ze słodką
śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4 łyżki
oleju rzepakowego1 duża
cebula pokrojona w cienkie plasterki250-300 g upieczonego lub ugotowanego
mięsa pokrojonego w kostkę200 g
pieczarek pokrojonych w plasterki1 mała
cukinia pokrojona w kostkę5
pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki2 puszki (po 400 g) krojonych
pomidorów150 ml
śmietanki 30-36%500 g
makaronu (u mnie tagliatelle)2 łyżki posiekanej
bazylii100 g startego
parmezanusól,
pieprz i
cukier do smakuPrzygotowanie:W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj
pieczarki,
cukinię i
mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty.Dodaj
pomidory z puszki wraz z
pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj
śmietankę i dopraw całość
solą,
pieprzem i
cukrem.W międzyczasie ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.Włóż go do sosu wraz z
bazylią i dokładnie wymieszaj.Wyłóż
makaron na talerze, posyp
parmezanem i podawaj.Smacznego!

English versionMeat, zucchini and mushroom pasta(4 servings)Ingredients:4 tbsp canola oil1 large onion cut into
thin slices250-300 g of baked or cooked leftover meat, diced200 g mushrooms, sliced1 small zucchini, diced5 cherry tomatoes, cut in half2 cans (400 g each) chopped tomatoes150 ml of 30-36% cream500 g of pasta2 tablespoons chopped basil100 g grated
Parmesan cheesesalt, pepper and sugar to tastePreparation:In a large skillet, heat oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the mushrooms, zucchini and meat, and cook for 3 minutes.Add canned tomatoes along with cherry tomatoes and mix thoroughly. Cook for 8 minutes, stirring occasionally. Add the cream and season with salt, pepper and sugar to taste.Meanwhile, cook the pasta according to package directions and drain.Add pasta and basil to the sauce sauce and mix.
Serve pasta sprinkled with
Parmesan cheese and
serve.Enjoy!

Share the post "
Makaron z
mięsem,
cukinią i
pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta"



