Wykonanie
Poszukiwania wiosny na dalekiej północy trwają. Niby żurawie krzyczą każdego ranka, kilka ptasich kluczy przeleciało za oknem, raz nawet jeden bocian się zabłąkał, ale co z roślinami? Ani jednego krokusa, trawniki nadal szaro-brązowe, a drzewa zapomniały o konieczności wypuszczenia pąków! Ale ciągle szukamy, każdego dnia na
słonecznych spacerach z moją maleńką córeczką wypatrujemy wiosennych akcentów. Przez to niestety, a może stety, zostaje mniej czasu na gotowanie. Przygotowanie obiadu w pół godziny, który zniknie w kwadrans? Tak, to możliwe, zapraszam na
Makaron z
tuńczykiem i
kukurydzą .Składniki:500g
makaronu (u mnie świderki)Puszka
tuńczyka w olejuCebulaPuszka
kukurydzyPuszka krojonych
pomidorów bez skórkiGarść świeżych listków
bazyliiSólPieprzParmezan lub inny twardy
serWykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo.
Cebulę kroimy w
pióra, wrzucamy na patelnię, dodajemy
tuńczyka i smażymy chwilę, mieszając od czasu do czasu. Jak
cebula się lekko zeszkli, dorzucamy odsączoną
kukurydzę, mieszamy i po 2 minutach dodajemy
pomidory. Całość dokładnie mieszamy, smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut, dodajemy posiekaną
bazylię i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Sos mieszamy z odcedzonym
makaronem i posypujemy
startym serem.

