ßßß
Dawno nie robiłam tej zapiekanki..Od jakiegoś czasu zapiekankę z jabłek wykonuje na ryżu gotowanym na mleku z budyniem..i podaje z sosem jogurtowym..Ta wersja smakuje u mnie w domu bardziej .ale to moja subiektywna ocena ..Składniki :2 szklanki mleka + 2 szklanki wody1 szklanka ryżu1 budyń u mnie śmietankowy ale może być także waniliowyszczypta soli1 łyżka cukru3 jabłka.Wykonanie :Mleko + wodę wlewamy do garnka pozostawiając pól szklanki o rozrobienia budyniu..dodajemy soli i gotujemy na wolnym ogniu .często/niestety /mieszając..około 15 minut..Rozrabiamy budyń z cukrem i wlewamy do ryżu zagotowując..
Do naczynia żaro u mnie o fi 20 cm dajemy odrobinę masła..1/2 ugotowanego ryżu .obrane u mnie pokrojone ale można zetrzeć na tarce jabłka .. przykrywamy masą ryżową..na wierzch dajemy odrobinę masła..Wstawiamy przykryte do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 stopni..Podajemy z sosem jogurtowo-cynamonowym lub innym..sos jogurtowo-cynamonowySmacznego ..Powiązany przepis:sos jogurtowo-cynamonowyciasto chatka PuchatkaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze szczawiemciasto marchewkowe z krememsałatka chrzanowaAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy