Wykonanie
HomeDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA DIETETYCZNE
ryż zapiekany z
jabłkami i
budyniem
Dawno nie robiłam tej zapiekanki..Od jakiegoś czasu zapiekankę z
jabłek wykonuje na
ryżu gotowanym na
mleku z
budyniem..i podaje z
sosem jogurtowym..Ta wersja smakuje u mnie w domu bardziej .ale to moja subiektywna ocena ..Składniki :2 szklanki
mleka + 2 szklanki
wody1 szklanka
ryżu1
budyń u mnie
śmietankowy ale może być także
waniliowyszczypta
soli1 łyżka
cukru3
jabłka.Wykonanie :
Mleko +
wodę wlewamy do garnka pozostawiając pól szklanki o rozrobienia budyniu..dodajemy
soli i gotujemy na wolnym ogniu .często/niestety /mieszając..około 15 minut..Rozrabiamy
budyń z
cukrem i wlewamy do
ryżu zagotowując..

Do naczynia żaro u mnie o fi 20 cm dajemy odrobinę
masła..1/2 ugotowanego
ryżu .obrane u mnie pokrojone ale można zetrzeć na tarce
jabłka .. przykrywamy masą
ryżową..na wierzch dajemy odrobinę
masła..Wstawiamy przykryte do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 stopni..Podajemy z
sosem jogurtowo-
cynamonowym lub innym..
sos jogurtowo-
cynamonowySmacznego ..Powiązany przepis:
sos jogurtowo-
cynamonowyciasto chatka PuchatkaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
