Wykonanie
HomeSŁODKOŚCI
skórka pomarańczowa kandyzowana

Postanowiłam sama zrobić
skórkę pomarańczową kandyzowaną ..I nie żałuje ..Polecam serdecznie..Zapach jaki jest po jej zrobieniu oraz smak nadrabia to .że musiałam poświęcić zrobieniu nieco czasu..Można stosować do pączków .ciast .deserów ..Jak również do
napoi..Składniki :2
pomarańcze1 szklanka
wody lub sok wyciśnięty z
pomarańczy1 szklanka
cukruWykonanie
Pomarańcze sparzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. . Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. . Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć.Tak przygotowane paski zalać
wodą i gotować przez ok. 10 min.
Wodę wylewamy.Skórki zalewamy 1 szklanką
wody i jedną szklance
cukru. ( można zalać
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy uzupełnionym o
wodę tak, aby razem była 1 szklanka płynu). Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty
syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40-60min).Ja pozostawiłam je w płynie .jednakże można je wysuszyć..Rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawiamy na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze.
Syrop można zużyć np. do słodzenia
herbaty.Smacznego ..Korzystałam w przepisu www.domowe-wypieki.plPowiązany przepis:pałki z
kurczaka w sosie
śmietanowymfasolka szparagowa inaczej z warzywami -dodatek do obiaduWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
