Wykonanie
Z każdym dniem jest coraz więcej światła. Do wiosny jeszcze co prawda daleko, ale dlaczego by nie spróbować przywołać jej już teraz i jeść lżej, aby z chwilą jej nadejścia być w formie. Dostarczajmy sobie odpowiednią ilość błonnika i witamin.W składzie tej sałatki jest
rukola i
kiełki rzodkiewki, więc możecie spodziewać się dość
ostrego smaku. Złagodzony jest on jednak przez
słodycz papryki,
fasolkę i
jogurt, a swoje „to coś” zawdzięcza dodatkowi
ziół prowansalskich i prażonego
sezamu. Lubiącym mniej wyraźne smaki polecam rezygnację z
rukoli i
kiełków rzodkiewki na rzecz
kiełków fasoli mung, jak podaje oryginalny przepis, który znalazłam w książeczce Sałatki. 111 najlepszych przepisów. Fakt radzi nr 5/2009

Składniki 2 porcje:
papryka czerwonapapryka zielonapapryka żółta1/2 opakowania
rukoli1/2 opakowania
kiełków rzodkiewki1 puszka
białej fasolki2 łyżki czarnego
sezamu (może być też biały)sos:1 mały
jogurt typu greckiego1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprz1.
Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać do salaterki i zostawić do ostygnięcia.2.
Fasolę odsączyć z zalewy.
Rukolę oraz
kiełki opłukać na sicie.3.
Paprykę pokroić w paski.4. Przygotować dressing: wymieszać
jogurt z
przyprawami.5. W dużej misce wymieszać
rukolę,
kiełki,
paprykę oraz
fasolę. Wyłożyć porcje na talerze. Posypać prażonym
sezamem. Podawać z sosem.A już niedługo przepis na
sałatkę z dodatkiem
mandarynek oraz inną z sosem
curry. Zapraszam!Przepis dodaję do akcji: