ßßß
Składniki na 2 porcje:6 średnich ziemniaków1 por – bez ciemnozielonych liści150 g boczku parzonegopieprz, tymianekmała śmietana 18%100 ml mleka50 g ostrego w smaku sera żółtegooliwa do posmarowania naczynia1. Piekarnik rozgrzać do 200º C. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia).2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Pora umyć i posiekać w cienkie krążki. Boczek pokroić w drobną kostkę.3. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków, następnie z pora i boczku, posypać pieprzem i tymiankiem, następnie położyć kolejną warstwę z ziemniaków, pora i boczku, posypać pieprzem i tymiankiem. Ja nie użyłam ani grama soli z uwagi na słoność boczku oraz sera żółtego, a wszak także tymianku można używać jako zamiennika soli.4. Wymieszać śmietanę z mlekiem. Zalać mieszaniną zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Nie przykrywać. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym i zapiekać jeszcze kilka minut.