Wykonanie
W ramach cyklu 3 po 3 przygotowaliśmy wraz z Zuzią, Bartkiem i Panną Malwinną dania z wykorzystaniem
trzech składników:
ziemniaków,
pora i
boczku. Ja postawiłam na prostotę – zapiekankę ziemniaczaną nieco podobną do skandynawskiej Pokusy Janssona, bo pieczoną w
śmietanie wymieszanej z
mlekiem i na bazie surowych cienko pokrojonych
ziemniaków. Wyszło bardzo smacznie. Mój małżonek był nią zachwycony. Pewnie dzięki znaczącemu dodatkowi
boczku. Chociaż on uwielbia
ziemniaki w każdej postaci.

Składniki na 2 porcje:6 średnich
ziemniaków1
por – bez ciemnozielonych liści150 g
boczku parzonego
pieprz,
tymianekmała
śmietana 18%100 ml
mleka50 g
ostrego w smaku
sera żółtegooliwa do posmarowania naczynia1. Piekarnik rozgrzać do 200º C. Naczynie żaroodporne posmarować
oliwą z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia).2.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Pora umyć i posiekać w cienkie krążki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.3. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę
ziemniaków, następnie z
pora i
boczku, posypać
pieprzem i
tymiankiem, następnie położyć kolejną warstwę z
ziemniaków,
pora i
boczku, posypać
pieprzem i
tymiankiem. Ja nie użyłam ani grama
soli z uwagi na słoność
boczku oraz
sera żółtego, a wszak także
tymianku można używać jako zamiennika
soli.4. Wymieszać
śmietanę z
mlekiem. Zalać mieszaniną zapiekankę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Nie przykrywać. Pod koniec pieczenia posypać
serem żółtym i zapiekać jeszcze kilka minut.