Wykonanie
Zamarynowałam
filety z kurczaka w słodkiej
śmietance i pysznym sosie do hamburgerów firmy Develey - bo lubię eksperymenty i ciekawa jestem zawsze efektu, gdy używam w kuchni produktów w sposób nie do końca oczywisty. Sos który zazwyczaj je się na zimno jako dodatek do grillowanych czy smażonych
mięs tym razem posłużył jako baza do marynaty. Sprawdził się cudownie, bo
mięso jest bardzo soczyste i delikatne. Bardzo mi smakuje tak przyrządzony
kurczak, więc polecam serdecznie: wypróbujcie i przekonajcie się sami. Zapisuję go na liście ulubionych.Zachęcam Was oczywiście też jak zwykle do używania świetnych produktów firmy Develey .





Składniki :0,5 kg
filetów z kurczaka0,5 szklanki słodkiej
śmietany 18% (do zup i
sosów)0 , 5 szklanki sosu Hamburger firmy Develeykilka gałązek świeżego
tymiankukilka łyżek startego
żółtego sera0,5 łyżeczki
soliczarny mielony
pieprzkilka łyżek
oliwy Oliviana z DeveleyPrzygotowanie :Umyte i osuszone filety przekładam do zamykanego pojemnika.
Śmietanę mieszam dokładnie z sosem Hamburger, mieszankę przelewam do pojemnika -
mięso powinno być w niej zanurzone. Zamknięty pojemnik odstawiam najlepiej na noc do lodówki.Na dno naczynia do pieczenia wlewam
oliwę, układam kilka gałązek
tymianku i wykładam
kurczaka, zalewam go też sosem po marynowaniu. Na górze dodatkowo układam
tymianek. Całość lekko
solę i oprószam
pieprzem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 30 minut, po czym przykrywam naczynie i piekę
mięso jeszcze 15 minut. Przed końcem pieczenia na chwilę odkrywam naczynie, posypuję startym
żółtym serem. Podaję,gdy góra się pięknie zrumieni.Przepis autorski.




