Wykonanie
Długi czerwcowy weekend to znakomita okazja do grillowania z przyjaciółmi i rodziną. To był mój pierwszy, przygotowany przeze mnie, grillowy obiadek w tym roku. Postanowiłam przygotować
rybę z grilla. Znakomity przepis znalazłam w książce Smaki z Fjällbacki Camilli Läckberg.
Łosoś przygotowany w ten sposób jest przepyszny, na pewno
wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Nie jest skomplikowany, a efekt jest przepyszny.

Składniki na 5 porcji:kawałki filetu z
łososia ze skórą o wadze ok. 150 g1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzkilka gałązek
koperku1/2 pęczka
szczypiorkukawałek
masła1 kg
młodych ziemniakówmasło limonkowe:100 g miękkiego
masła2
limonki1 łyżeczka mielonego
pieprzu
1. Rozpalamy grilla. Musi być naprawdę mocno rozgrzany do tej potrawy. Wstawiamy obrane
młode ziemniaki.2. Ścieramy skórkę z dwóch
limonek. Później wyciskamy z nich sok. Miksujemy blenderem
masło ze skórką i
sokiem z
limonek oraz świeżo mielonym
pieprzem. Wykładamy
masło limonkowe do miseczki.3. Na mocno rozgrzanym grillu kładziemy tackę grillową lub podziurkowany arkusz folii aluminiowej, smarujemy
oliwą i kładziemy na niej kawałki
łososia skórą do dołu. Po ok. 6 minutach przekładamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 6 minut.4.
Ziemniaki odcedzamy. Dodajemy do nich kawałek
masła i posiekane
zioła. Delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz. Podajemy na stół.5.
Łososia zdejmujemy z grilla, przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz smarujemy
masłem limonkowym. Podajemy z
ziemniakami w ziołach.To moja kolejna propozycja do akcji Skandynawskie lato 2014, do której serdecznie Was zapraszam.