Wykonanie
Na
jajka faszerowane jest mnóstwo sposobów. Moje ulubione to te z
pieczarkami, ale teraz do nich zdecydowanie dołączą te – faszerowane marynowaną
papryką. Zobaczcie, czym nafaszerowali
jaja inne blogerki: Mirabelka,
Marta, Wiera, Siankoo oraz Pela .

Składniki:6
jajek2 łyżki
serka kremowego śmietankowego1/2 strąka marynowanej
paprykipieprz,
sólkiełki lub
rzeżucha jako podłoże
natka pietruszki do dekoracji1.
Jajka należy ugotować na twardo (ok. 8 minut). Ostudzić i obrać.2. Rozkroić
jajka na pół, wyjąć
żółtka.3.
Żółtka zmiksować blenderem z odsączoną z zalewy
papryką,
serkiem i
przyprawami.4. Półmisek wyścielić
kiełkami lub
rzeżuchą – u mnie w roli podłoża wystąpiły
kiełki lucerny. Ułożyć na tym podłożu
jajka.5.
Jajka faszerować delikatnie przygotowanym nadzieniem. Ponieważ
papryka ma w sobie dużo
wody, należy nakładać farsz jedynie do zagłębień po żółtkach, aby się nie rozlało. Schłodzenie w lodówce przez około 30 minut sprawia, że nadzienie twardnieje i jest stabilne.6. Dekorujemy
natką pietruszki tuż przed podaniem.Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki.

Zobaczcie też inne moje przepisy na Wielkanoc: