Wykonanie
Wczoraj pokazałam Wam, jak można przygotować domowe
mleko kokosowe . Dziś podam przepis na przepyszny
syrop lub też sos
kokosowy, który można z niego zrobić. Jest to przysmak, który z tęsknotą wspominają ci, którzy byli na Hawajach. Ponieważ ja (jeszcze ;) ) tam nie byłam, cieszę się, że krążą w
sieci przepisy, jak przygotować go w domu.
Powiem szczerze - jest to jeden z najsmaczniejszych
syropów, jakie
jadłam - i chyba nie do kupienia w sklepie. Intensywnie
kokosowy, genialny - w 100% warto go zrobić, zwłaszcza, że jest to bardzo proste i szybkie.
Syrop kokosowy idealnie smakuje na wszelkiego rodzaju placuszkach typu pancakes, podniesie również smak naleśników,
lodów czy sałatek
owocowych. Można go także podać do ciast (np. polać nim na talerzu porcję babki czy ciasta piaskowego). Wyobraźcie sobie
bananowe placuszki z
syropem kokosowym - istne tropikalne szaleństwo! :) Przepis na podstawie TheFoodCharlatan .
ok. 500 ml
mleka kokosowego (z puszki lub domowego)1 szklanka
cukru1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soli2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej rozmieszane z odrobin ą
wody lub
mlekaW garnku podgrzewamy
mleko kokosowe z
cukrem,
wanilią i szczyptą
soli. Gdy
cukier się rozpuści, dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach
wody (ilość
mąki jest zależna od tego, jak gęsty
syrop chcemy uzyskać). Gotujemy 2-3 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gorący sos przelewamy do słoika. Studzimy, stawiając słoik na zakrętce. Po otwarciu przechowujemy w lodowce. Możemy oczywiście używać od razu.Przepis na pancakes, które widzicie na zdjęciu, znajdziecie tu: klik!