ßßß Cookit - przepis na Syrop kokosowy z Hawajów

Syrop kokosowy z Hawajów

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pokazałam Wam, jak można przygotować domowe mleko kokosowe . Dziś podam przepis na przepyszny syrop lub też sos kokosowy, który można z niego zrobić. Jest to przysmak, który z tęsknotą wspominają ci, którzy byli na Hawajach. Ponieważ ja (jeszcze ;) ) tam nie byłam, cieszę się, że krążą w sieci przepisy, jak przygotować go w domu. Powiem szczerze - jest to jeden z najsmaczniejszych syropów, jakie jadłam - i chyba nie do kupienia w sklepie. Intensywnie kokosowy, genialny - w 100% warto go zrobić, zwłaszcza, że jest to bardzo proste i szybkie. Syrop kokosowy idealnie smakuje na wszelkiego rodzaju placuszkach typu pancakes, podniesie również smak naleśników, lodów czy sałatek owocowych. Można go także podać do ciast (np. polać nim na talerzu porcję babki czy ciasta piaskowego). Wyobraźcie sobie bananowe placuszki z syropem kokosowym - istne tropikalne szaleństwo! :) Przepis na podstawie TheFoodCharlatan .
ok. 500 ml mleka kokosowego (z puszki lub domowego)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z odrobin ą wody lub mleka
W garnku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem, wanilią i szczyptą soli. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w kilku łyżkach wody (ilość mąki jest zależna od tego, jak gęsty syrop chcemy uzyskać). Gotujemy 2-3 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gorący sos przelewamy do słoika. Studzimy, stawiając słoik na zakrętce. Po otwarciu przechowujemy w lodowce. Możemy oczywiście używać od razu.
Przepis na pancakes, które widzicie na zdjęciu, znajdziecie tu: klik!
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/02/Syrop-kokosowy-z-Hawajow.html