Wykonanie
            
4 szkl 
mleka1/4 łyżeczki 
soli2 łyżki 
cukru3/4 szkl 
mąki pszennejwodaMąkę zagnieść z odrobiną 
wody tak, aby powstało zwarte elastyczne ciasto. 
Mleko zagotować z 
solą i jak ktoś chce z 
cukrem ( lub można posłodzić dopiero gotowe danie na talerzu - ja wole tą wersję). Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu dodając zacierki.Jak zrobić zacierki:Jeśli ktoś ma specjalna tarkę do zacierek- nie ma kłopotu. Jeśli nie- urywać opuszkami palców kawałki ciasta i lekko rolować je ( tak jakbyśmy chcieli zrobić supełek na nitce, będą powstawać takie maleńkie wrzecionka) , wrzucać bezpośrednio do garnka.Jeżeli na dnie miseczki zostanie troszkę 
mąki, można wrzucić ją do garnka, zagęści zupę. Gotować 15- 20 min co chwilę mieszając. Ten czas jest ważny dla aromatu i konsystencji zupki.Podawać z 
cukrem.