ßßß Cookit - przepis na Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

nazwa

Wykonanie

Taki pasztet robi od lat moja mama na święta i uroczystości. Zawsze jest chętnie zjadany przez rodzinę i gości.
Wychodzi delikatny , pyszny , wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
0,7 kg wołowiny
0,5 kg boczku surowego
0,5 kg wątróbki drobiowej
4 cebule
4 marchewki
1 pietruszka
4 jajka
2 kajzerki namoczone w mleku
4 liście laurowe
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć.
W garnku umieścić udka , wołowinę, boczek oraz marchewki.
Zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny.
Dodać liście laurowe , gotować do miękkości mięs i marchwi.
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej , smażyć cebulę z wątróbką na rumiano.
Mięsa wyjąc z wywaru pozostawiając jedną szklankę płynu.
Na patelni po smażeniu wątróbki usmażyć na rumiano ugotowane mięso.
Mięsa wraz z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa
Dodać jajka , odciśnięte z mleka kajzerki oraz wlać wywar pozostały z gotowania mięsa.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić mięso do połączenia się składników oraz kolejne 5 min nadając mu puszystości.
Do podłużnych form przelać masę.
Piec 1 , 5-2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st
Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/pasztet-swiateczny