Wykonanie
Taki pasztet robi od lat moja mama na święta i uroczystości. Zawsze jest chętnie zjadany przez rodzinę i gości.Wychodzi delikatny , pyszny , wprost rozpływa się w ustach.Składniki:1 kg
udek z kurczaka0,7 kg
wołowiny0,5 kg
boczku surowego0,5 kg
wątróbki drobiowej4
cebule4
marchewki1
pietruszka4
jajka2
kajzerki namoczone w
mleku4
liście laurowesól,
pieprzolej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć.W garnku umieścić udka ,
wołowinę,
boczek oraz
marchewki.Zalać zimną
wodą , zagotować , zebrać szumowiny.Dodać
liście laurowe , gotować do miękkości
mięs i
marchwi.
Cebulę pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać
olej , smażyć
cebulę z
wątróbką na rumiano.
Mięsa wyjąc z
wywaru pozostawiając jedną szklankę płynu.Na patelni po smażeniu
wątróbki usmażyć na rumiano ugotowane
mięso.
Mięsa wraz z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsaDodać
jajka , odciśnięte z
mleka kajzerki oraz wlać
wywar pozostały z gotowania
mięsa.Doprawić
solą i
pieprzem.Wyrobić
mięso do połączenia się składników oraz kolejne 5 min nadając mu puszystości.Do podłużnych form przelać masę.Piec 1 , 5-2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 stPo wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego