Wykonanie
Ten pasztet pachnie lasem i
grzybami zasuszonymi podczas jesiennych zbiorów. Zrobiłam kilka wersji pasz
tetu drobiowego, ta smakowała mi najbardziej. :-) Nic nie przebije aromatu leśnych
grzyb ów . Obawiałam się, że prawdz iwki w pasztecie będą twarde, ale wymoczenie ich w gorącej wodzie w zupełności wystarczyło.
(składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu)1 cały
kurczak4 udka300g
wątróbki drobiowej4 duże
marchewki2
pietruszki2 duże
cebule2
bułki kajzerki2
jajka L
olej6
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiego1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrejgarść
suszonych prawdziwków lub podgrzybków
sól,
pieprz1.
Kurczaka porcjujemy.
Marchew i
pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.2.
Mięso,
marchew i
pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy.
Grzyby zalewamy wrzącą
wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy je na drobne kawałki.3. Pokrojoną w piórka
cebulę podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy
wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.4.
Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania
mięsa i warzyw.5.
Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa,
wątrobkę,
cebulę,
kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe
jajka, pokrojone
grzyby, obie
papryki,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.