ßßß
1 cały kurczak4 udka300g wątróbki drobiowej4 duże marchewki2 pietruszki2 duże cebule2 bułki kajzerki2 jajka Lolej6 liście laurowe6 kulek ziela angielskiego1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrej150g suszonej żurawinysól, pieprz1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy je na drobne kawałki.3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw.5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.