Wykonanie
Kwaśny smak
suszonej żurawiny świetnie pasuje do wytrawnego smaku pasztetu. Robiąc pasztet w większej ilości warto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-)
1 cały
kurczak4 udka300g
wątróbki drobiowej4 duże
marchewki2
pietruszki2 duże
cebule2
bułki kajzerki2
jajka L
olej6
liście laurowe6 kulek
ziela angielskiego1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej150g
suszonej żurawinysól,
pieprz1.
Kurczaka porcjujemy.
Marchew i
pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.2.
Mięso,
marchew i
pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy.
Grzyby zalewamy wrzącą
wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy je na drobne kawałki.3. Pokrojoną w piórka
cebulę podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy
wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.4.
Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania
mięsa i warzyw.5.
Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa,
wątrobkę,
cebulę,
kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe
jajka,
żurawine, obie
papryki,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką.6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.