ßßß Cookit - przepis na trufle czekoladowo-migdałowo-daktylowe w 10 minut

trufle czekoladowo-migdałowo-daktylowe w 10 minut

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Deser ‚awaryjny’ jeśli – masz gości za pół godziny / jesteś okropnym leniuchem kulinarnym / nie jesz cukru, glutenu czy jajek / lubisz pyszne słodkie rzeczy! No to do dzieła!
GRANOLA (najlepiej domowa, ale może byc też gotowa) (150g)
SUSZONE DAKTYLE (ok 5 szt)
MIGDAŁY (bez skórki) (50g)
MIÓD (2 łyżki)
KAKAO (bez cukru!) (2 czubate łyżki)
GORZKA CZEKOLADA (1-1,5 tabliczki)
MLEKO (kilka łyżek)
DO OBTOCZENIA:
mielone migdały / orzeszki ziemne/ wiórki kokosowe
Połowę granoli, daktyle, i migdały wrzucamy do blendera i mielimy na proszek. Następnie dosypujemy drugą połowę granoli, kakao i ponownie blendujemy, nie za długo (tak, by było trochę „grudek”). Przesypujemy do miski. Czekoladę i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, lekko studzimy i dodajemy do granoli, całość mieszamy dokładnie łyżką, do uzyskania gęstej masy – w razie czego dolewając mleka – masa ma być takiej konsystencji, by dało się formować z niej kulki.** Masę nabieramy łyżeczką i lepimy kulki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy w mielonych migdałach lub płatkach kokosowych. Schładzamy w lodówce. Gotowe!
*kąpiel wodna = SUCHE naczynko z kostkami czekolady umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą – para wodna ma spowodować ogrzanie się naczynia z czekoladą i powolne jej roztopienie
**jeśli masa wyszła nam zbyt rzadka, możemy włożyć ją na chwilę do lodówki – po kilkunast minutach powinna stężeć i dać się formować ;)
domowa czekolada z dodatkami
kokosowy sernik na zimno z musem z mango
trufle czekoladowe z orzechami
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/trufle-czekoladowo-migdalowo-daktylowe