Wykonanie
0 LikesPodziel się:

Deser ‚awaryjny’ jeśli – masz gości za pół godziny / jesteś okropnym leniuchem kulinarnym / nie jesz
cukru, glutenu czy
jajek / lubisz pyszne słodkie rzeczy! No to do dzieła!GRANOLA (najlepiej domowa, ale może byc też gotowa) (150g)
SUSZONE DAKTYLE (ok 5 szt)
MIGDAŁY (bez skórki) (50g)
MIÓD (2 łyżki)
KAKAO (bez
cukru!) (2 czubate łyżki)
GORZKA CZEKOLADA (1-1,5 tabliczki)
MLEKO (kilka łyżek)DO OBTOCZENIA:mielone
migdały / orzeszki ziemne/
wiórki kokosowePołowę granoli,
daktyle, i
migdały wrzucamy do blendera i mielimy na proszek. Następnie dosypujemy drugą połowę granoli,
kakao i ponownie blendujemy, nie za długo (tak, by było trochę „grudek”). Przesypujemy do miski.
Czekoladę i
miód rozpuszczamy w kąpieli
wodnej*, lekko studzimy i dodajemy do granoli, całość mieszamy dokładnie łyżką, do uzyskania gęstej masy – w razie czego dolewając
mleka – masa ma być takiej konsystencji, by dało się formować z niej kulki.** Masę nabieramy łyżeczką i lepimy kulki wielkości
orzechów włoskich. Obtaczamy w mielonych migdałach lub płatkach
kokosowych. Schładzamy w lodówce. Gotowe!*kąpiel
wodna = SUCHE naczynko z kostkami
czekolady umieszczamy nad garnkiem z gotującą się
wodą – para
wodna ma spowodować ogrzanie się naczynia z
czekoladą i powolne jej roztopienie**jeśli masa wyszła nam zbyt rzadka, możemy włożyć ją na chwilę do lodówki – po kilkunast minutach powinna stężeć i dać się formować ;)

domowa
czekolada z dodatkami
kokosowy sernik na zimno z musem z
mango
trufle czekoladowe z orzechami
Podziel się: