ßßß Cookit - przepis na Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne ciasto do świątecznych odwiedzin.

Nakrapiane jajeczka (babeczki). Idealne ciasto do świątecznych odwiedzin.

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pyszna owsianka z mieszanką ...
Jedzmy ryby na zdrowie! ... »
Dziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i słodki przepis. A żeby tego było mało, to jest on jeszcze w uroczym, typowo świątecznym kształcie. Zapraszam Was do spróbowania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki są idealne do zabrania w świąteczne odwiedziny. Ja moje wieczorem niosę do koleżanki, która właśnie wróciła na Święta Wielkanocne zza granicy. Babeczki można udekorować polewą lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale żebyście mogli zobaczyć ich nakrapiany charakter postanowiła tego nie robić. Smakują dobrze zarówno same, jak i z kleksem bitej śmietany. Myślę, że koleżanka wybierze tą drugą opcję podania ;)
Składniki: (na 2 foremki w kształcie jajka 126-88-30 lub małą keksówkę)
1 szklanka mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia rodzynek
1/2 szklanki mleka
1 jajko klasy L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki drobnego cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
mała garść rodzynek królowej Helio *
2 łyżki płatków czekoladowych**
opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio
* po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek
** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe
Przygotowanie:
Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w mące (około 1/3 łyżki).
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy do połączenia składników.
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżki budyniu i cukier, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Do masy dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy.
Masę wylewamy do dwóch foremek w kształcie jajka.
Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy.
Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany.
Jeśli przygotujemy babeczki w papierowej formie można je zabrać ze sobą w świąteczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewiązać kokardą i będą znakomitym prezentem.
* Formy jajka, które wykorzystałam możecie nabyć w sklepie PapilArt
Smacznego
* przepis i pomysł własny
piątek, 25 marca 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/03/Nakrapiane-jajeczka-babeczki-Idealne-ciasto-do.html