Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pyszna owsianka z mieszanką ...Jedzmy
ryby na zdrowie! ... »Dziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i słodki przepis. A żeby tego było mało, to jest on jeszcze w uroczym, typowo świątecznym kształcie. Zapraszam Was do spróbowania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki są idealne do zabrania w świąteczne odwiedziny. Ja moje wieczorem niosę do koleżanki, która właśnie wróciła na Święta Wielkanocne zza granicy. Babeczki można udekorować polewą lub
cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale żebyście mogli zobaczyć ich nakrapiany charakter postanowiła tego nie robić. Smakują dobrze zarówno same, jak i z kleksem
bitej śmietany. Myślę, że koleżanka wybierze tą drugą opcję podania ;)


Składniki: (na 2 foremki w kształcie
jajka 126-88-30 lub małą keksówkę)1 szklanka
mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia
rodzynek1/2 szklanki
mleka1
jajko klasy L1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
oleju3 łyżki drobnego
cukru1/2 łyżki budyniu
waniliowego (proszek)mała garść
rodzynek królowej Helio *2 łyżki
płatków czekoladowych**opcjonalnie na wierzch polewa
mleczna Helio* po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki
rodzynek** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną
czekoladę lub
groszki czekoladowePrzygotowanie:
Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w
mące (około 1/3 łyżki).Do miski wbijamy
jajko, dodajemy
mleko i całość mieszamy. Następnie dodajemy
olej, znów mieszamy do połączenia składników.Kolejno dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżki budyniu i
cukier, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.Do masy dodajemy
płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w
mące rodzynki, lekko mieszamy.Masę wylewamy do dwóch foremek w kształcie
jajka.Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy.Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane
cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa
bitej śmietany.Jeśli przygotujemy babeczki w papierowej formie można je zabrać ze sobą w świąteczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewiązać kokardą i będą znakomitym prezentem.

* Formy
jajka, które wykorzystałam możecie nabyć w sklepie PapilArtSmacznego* przepis i pomysł własnypiątek, 25 marca 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...


Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje

Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog