Wykonanie
Roladą
jarmużową z
papryką żegnam tegoroczny sezon
jarmużowy. Wpis może spóźniony, ponieważ
jarmuż w stanie świeżym już od dawna jest nieosiągalny, ale mrożony jeszcze czeka na nas w ladach chłodniczych. Do przygotowania rolady użyłam właśnie mrożonego
jarmużu. Inspiracją był przepis z
sieci, lub raczej cała
seria rolad jakie pojawiły się na blogach - rolada szpinakowa z
łososiem. Ponieważ na
wędzonym łososiem nie przepadam, a
jarmużu nigdy dosyć, oto moja wariacja. Rolada smakuje absolutnie obłędnie. Polecam!
Składniki:400 - 450 g mrożonego
jarmużu3
jaja L
sól,
pieprz z młynkagałka nuszkatałowa1 łyżka
soku z cytryny300 g
ziołowego serka np. almette
szczypiorek2 łyżki
koperku3
papryki czerwoneocet balsamicznyWykonanie:
paprykę upiec w piekarniku.
Papryki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200`C 20 minut.
Paprykę ułożyć w miseczce i przykryć. Gdy ostygnie, bez trudu zdejmiesz skórkę. Oczyścić
papryki z pestek
jarmuż ułożyć na rozgrzanej patelni i rozmrozić. Poddusić go przez 10-15 minut, aż odparuje
woda, a
jarmuż zmięknie. Jeśli po rozmrożeniu
jarmuż nie jest dostatecznie wilgotny podlać 1/2 szklanki
bulionu warzywnego.
Jarmuż intensywnie doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową. wystudzić, następnie dodać
zółtka i zblendować na gładki krem
białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z
jarmużem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę do przestygnięcia. Delikatnie z rolady usunąć pergamin i jednoczeście ułożyć ciasto na folii spożywczej, a pod folię spożywczą podłożyć folię aluminiową na upieczonym cieście rozsmarować
serek, posypać go
szczypiorkiem lub
koperkiem, następnie ułożyć posolone
papryki skropione
octem balsamicznym. Zwinąć roladę razem z folią. Wstawić na noc do lodówki. Kroić najlepiej następnego dniaSMACZNEGO !