ßßß Cookit - przepis na Rolada jarmużowa z papryką

Rolada jarmużowa z papryką

nazwa

Wykonanie

Roladą jarmużową z papryką żegnam tegoroczny sezon jarmużowy. Wpis może spóźniony, ponieważ jarmuż w stanie świeżym już od dawna jest nieosiągalny, ale mrożony jeszcze czeka na nas w ladach chłodniczych. Do przygotowania rolady użyłam właśnie mrożonego jarmużu. Inspiracją był przepis z sieci, lub raczej cała seria rolad jakie pojawiły się na blogach - rolada szpinakowa z łososiem. Ponieważ na wędzonym łososiem nie przepadam, a jarmużu nigdy dosyć, oto moja wariacja. Rolada smakuje absolutnie obłędnie. Polecam!
Składniki:
400 - 450 g mrożonego jarmużu
3 jaja L
sól, pieprz z młynka
gałka nuszkatałowa
1 łyżka soku z cytryny
300 g ziołowego serka np. almette
szczypiorek
2 łyżki koperku
3 papryki czerwone
ocet balsamiczny
Wykonanie:
paprykę upiec w piekarniku. Papryki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200`C 20 minut. Paprykę ułożyć w miseczce i przykryć. Gdy ostygnie, bez trudu zdejmiesz skórkę. Oczyścić papryki z pestek
jarmuż ułożyć na rozgrzanej patelni i rozmrozić. Poddusić go przez 10-15 minut, aż odparuje woda, a jarmuż zmięknie. Jeśli po rozmrożeniu jarmuż nie jest dostatecznie wilgotny podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego. Jarmuż intensywnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. wystudzić, następnie dodać zółtka i zblendować na gładki krem
białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z jarmużem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę do przestygnięcia. Delikatnie z rolady usunąć pergamin i jednoczeście ułożyć ciasto na folii spożywczej, a pod folię spożywczą podłożyć folię aluminiową na upieczonym cieście rozsmarować serek, posypać go szczypiorkiem lub koperkiem, następnie ułożyć posolone papryki skropione octem balsamicznym. Zwinąć roladę razem z folią. Wstawić na noc do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/04/rolada-jarmuzowa-z-papryka.html