Wykonanie
Pożywne i pyszne śniadanie na początek letniego, ale chłodnego dnia. Czy w tym roku jesień będzie szybciej niż zwykle? Jesień to dla mnie intensywne robienie zapasów
grzybowych i codzienne zbiory więc powinnam się cieszyć a jednak chciałabym jeszcze nacieszyć się latem, którego w tym roku jakoś mało. Omlet dzisiaj też niechcący jakiś taki jesienny wyszedł . . .
składniki:6
jajek1 strąk
papryki żółtej1 strąk
papryki czerwonej1
cebula biała1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
szczypiorku3 łyżki
startego sera żółtego3 łyżki
masłado smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania:
papryki umyłam, wycięłam gniazda nasienne i miąższ pokroiłam w kostkę.
Cebulę obrałam, posiekałam. Rozpuściłam łyżkę
masła na patelni, dodałam
cebulę a gdy się zeszkliła dosypałam
paprykę. Smażyłam razem 3 min., doprawiłam lekko
solą i
pieprzem.
Zieleninę posiekałam.
Jajka wybiłam do miski, lekko roztrzepałam, dodałam
ser i
zieleninę, doprawiłam
solą,
pieprzem. Połowę masy wylałam na patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką
masła. Smażyłam omlet na dość
ostrym ogniu, przechylając patelnię i podważając brzegi aby masa jajeczna spływała pod spód. Kiedy wierzch był prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę podsmażonej
papryki i jeszcze chwilę smażyłam na małym ogniu. Przełożyłam na talerz i szybko usmażyłam w taki sam sposób drugą porcję.