Wykonanie

Kwiecień to najlepsza
pora na
czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny
czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę (więcej przeczytasz tutaj ), bo to prawdziwy cud natury. To roślina - jedyna w Europie - najbogatsza w związki siarki. Siarka posiada silne właściwości odtruwające.Zapraszam zatem na wiosenny detoks z
czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporówywalny do efektu jaki zafundujesz swoim kubkom
smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka
razy z
rzędu i już rozglądam się za następną porcją
czosnku niedźwiedziego.Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne.

Składniki na 2 porcje:250 g
makaronu spaghetti100 g listków
czosnku niedźwiedziego45
orzechów włoskich5 łyżek
oleju kujawskiego
słonecznikowego tłoczonego na zimno1/3 łyżeczki
soligrana padano lub
parmezanWykonanie:

listki
czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do
sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski w międzyczassie ugotować
makaron wg wskazań na opakowaniuzetrzeć na tarce
serczosnek,
orzechy włoskie,
olej i
sól umieścić w mini rozdrabniaczu i zmiksować na pastę. Gdyby masa stawiała
opór, dolać
oleju. Część
sera można zmiksować - pesto będzie miało jednak ostrzejszy smakodcedzić
makaron, odlewając około 1/2 szklanki
wody z gotowania
makaronumakaron wymieszać z pesto
czosnkowym (otrzymasz 4 łyżki), częścią
startego sera i
wodą z gotowania
makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypując resztą startego
grana padanoSMACZNEGO !