ßßß
Składniki:Pesto:150 g jarmużu (oczyszczonego, bez twardych łodyg)70 g łuskanego słonecznika2 łyżki ziaren sezamu5 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)1 duży ząbek czosnku70 ml oleju rzepakowego2 łyżki wody2 szczypty solipieprz czarny świeżo zmielonyDodatkowo:300 g makaronu spaghettiSłonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać. Jarmuż przełożyć do wysokiego naczynia, dodać słonecznik z sezamem, czosnek, ser, olej i wodę. Składniki rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron połączyć z sosem. Porcje makaronu z pesto posypać startym serem grana padano lub parmezanem. Podać od razu po przygotowaniu.Rady: Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni. Aby zachowało ładny kolor wierzch pesto należy polać cienką warstwą oleju, aby odciąć dopływ powietrza i zapobiec ciemnieniu sosu.