Wykonanie
Coste to inaczej
burak liściasty (
boćwina), który występuje w basenie Morza Śródziemnego. Do naszego ogrodu przybyła prosto z Włoch i okazuje się, że nasz klimat równie dobrze jej służy. Bardzo ładnie wzeszła, pielęgnowana i systematycznie podlewana odwdzięczyła się nam w postaci pięknych, dużych liści. Podczas gotowania wydziela zapach podobny do
buraków.

Te tak mało pozorne liście są bogactwem zdrowia. Działają przeciw anemii za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego, a ponadto bogate są w
wodę, żelazo, witaminę A i I B- karoten. Coste świetnie wpływa na skórę i wzmacnia nasz wzrok.Spożywa się zielone liście oraz białą łodygę.

Składniki:50 liści Coste (
burak liściasty)3 łyżki
oliwy z oliwek5 ząbków
czosnkuSól
Przygotowanie:Liście dokładnie opłucz i odetnij ich końcówki pozostawiając jasne łodygi. Następnie przetnij na pół i wrzuć do gotującej się
wody na około 5 minut. Po tym czasie odcedź i pozostaw na 15 minut na cedzaku tak, aby pozostała
wodą mogła spokojnie okapać.
Oliwę z oliwek rozgrzej i dodaj do niej
boćwinę.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki po czym dodaj do potrawy. Dopraw do smaku
solą (najlepiej morską). Podsmażaj wszystko około 15 minut ciągle mieszając.Coste świetnie smakuje podsmażone na
oleju kokosowym z dodatkiem uprażonego
słonecznika, a całość posypana
Parmezanem.Włosi spożywają obgotowane liście polane delikatnie
oliwą z oliwek.