Wykonanie
Pyszne i delikatne ciasto, kremowy (dzięki
mleczku kokosowemu)
mięsny farsz wzbogacony o orzeźwiającą nutę
kiszonej kapusty. Całość okraszona skwarkami z
boczku i
cebulką. Po prostu pycha!Składniki:· 500 g
mąki pszennej· 1 1/4 szklanki
wody· 1 duże
jajko· szczypta
soliFarsz:· 600 g ugotowanej
łopatki wieprzowej (waga po ugotowaniu)· 200 g
kapusty kiszonej·
sól·
pieprz cytrynowy· 2
jajka· 1 średniej wielkości
marchewka· 1 duża
cebula· łyżka
octu balsamicznego· 200 ml
mleczka kokosowego·
olej rzepakowy do smażeniaOkrasa:·
cebulka·
boczekMąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy
jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.Na patelni na odrobinie
oleju złocimy drobno posiekaną
cebulkę, dodajemy
marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz odsączoną i posiekaną
kapustę kiszoną i smażymy do miękkości.
Kapusta powinna być lekko przysmażona. Warzywa dodajemy do ugotowanej i zmielonej
łopatki wieprzowej. Dodajemy
jajka,
mleczko kokosowe,
sól,
pieprz i
ocet balsamiczny. Wyrabiamy na jednolity farsz.Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, faszerujemy je
mięsem i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy okraszone skwarkami z
cebulką.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż
mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną
cebulkę i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy
solą. Smacznego!Czytelniku, może zainteresują Cię również inne przepisy na domowe pierogi? Szereg inspiracji znajdziesz pod
linkiem . Zapraszam. A jeśli skorzystasz z jakiegoś przepisu, będzie mi miło, jeśli wrócisz i podzielisz się swoimi uwagami. :)