ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

nazwa

Wykonanie

Pyszne i delikatne ciasto, kremowy (dzięki mleczku kokosowemu) mięsny farsz wzbogacony o orzeźwiającą nutę kiszonej kapusty. Całość okraszona skwarkami z boczku i cebulką. Po prostu pycha!
Składniki:
· 500 g mąki pszennej
· 1 1/4 szklanki wody
· 1 duże jajko
· szczypta soli
Farsz:
· 600 g ugotowanej łopatki wieprzowej (waga po ugotowaniu)
· 200 g kapusty kiszonej
· sól
· pieprz cytrynowy
· 2 jajka
· 1 średniej wielkości marchewka
· 1 duża cebula
· łyżka octu balsamicznego
· 200 ml mleczka kokosowego
· olej rzepakowy do smażenia
Okrasa:
· cebulka
· boczek
Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Na patelni na odrobinie oleju złocimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną i smażymy do miękkości. Kapusta powinna być lekko przysmażona. Warzywa dodajemy do ugotowanej i zmielonej łopatki wieprzowej. Dodajemy jajka, mleczko kokosowe, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wyrabiamy na jednolity farsz.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, faszerujemy je mięsem i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą. Smacznego!
Czytelniku, może zainteresują Cię również inne przepisy na domowe pierogi? Szereg inspiracji znajdziesz pod linkiem . Zapraszam. A jeśli skorzystasz z jakiegoś przepisu, będzie mi miło, jeśli wrócisz i podzielisz się swoimi uwagami. :)
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/pierogi-z-miesem-i-kapusta-kiszona.html