Wykonanie
Kolejna wariacja na temat klasycznej karpatki. Dziś będzie w wersji mocno czekoladowej. Z dedykacją dla wszystkich fajnych Babecz ek ;) , któ re zaglądają na bloga :) .Na ciasto ptysiowe:· 4
jajka· 165 ml
wody· 80 g
masła· szczypta
soli· 1 szklanka
mąki pszennej· szczypta
cukruczubata łyżka
kakao2 łyżki
mlekaKrem czekoladowy:· 500 g
serka mascarpone lub gęstego
serka waniliowego· 350 g
masła orzechowo-
czekoladowego· łyżeczka
kakaoCiasto:
Wodę z
solą i
cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej
masło. Kiedy się rozpuści i połączy z
wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą
mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a
mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym
jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno
jajko dodajemy dopiero następne. Pod koniec dodajemy
kakao i
mleko i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do foremek o wymiarach 24 x 24 cm - lub tortownic o średnicy ok. 26 cm (wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką) Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.Składniki kremu ucieramy na gładką masę. Kremem przekładamy wystudzone placki. Ciasto schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!