ßßß Cookit - przepis na Karpatka podwójnie czekoladowa

Karpatka podwójnie czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna wariacja na temat klasycznej karpatki. Dziś będzie w wersji mocno czekoladowej. Z dedykacją dla wszystkich fajnych Babecz ek ;) , któ re zaglądają na bloga :) .
Na ciasto ptysiowe:
· 4 jajka
· 165 ml wody
· 80 g masła
· szczypta soli
· 1 szklanka mąki pszennej
· szczypta cukru
czubata łyżka kakao
2 łyżki mleka
Krem czekoladowy:
· 500 g serka mascarpone lub gęstego serka waniliowego
· 350 g masła orzechowo-czekoladowego
· łyżeczka kakao
Ciasto: Wodę z solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej masło. Kiedy się rozpuści i połączy z wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. Pod koniec dodajemy kakao i mleko i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do foremek o wymiarach 24 x 24 cm - lub tortownic o średnicy ok. 26 cm (wysmarowanych masłem i wysypanych mąką) Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
Składniki kremu ucieramy na gładką masę. Kremem przekładamy wystudzone placki. Ciasto schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/karpatka-podwojnie-czekoladowa.html