Wykonanie
Pyszne kotlety mielone z dodatkiem
szpinaku i
kiełków to doskonały pomysł na przemycenie troszkę zdrowia i warzyw do naszej diety. Polecam!Składniki· 500 g
mielonego mięsa wieprzowego· 1/2 łyżeczki
soli· 1/4 łyżeczki
pieprzu·
bułka namoczona w
mleku lub wywarze warzywnym· 1
jajko· średnia
cebula· 250 g
świeżego szpinaku· ząbek
czosnku· 200 g
kiełków na patelnię -
miks kiełków soczewicy,
fasoli mung,
cieciorki·
olej rzepakowy do smażenia· gałka muszkatołoweNa odrobinie
oleju przesmażamy drobno posiekaną
cebulę, przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy
czosnek. Dodajemy
szpinak oraz
kiełki, chwilę smażymy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Zmielone
mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu
bułką, dodajemy
szpinak z
kiełkami,
cebulkę,
jajko,
sól i
pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę
mięsną. Formujemy z niej okrągłe kotlety. Kotlety smażymy na niedużym ogniu z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z
żytnim pieczywem,
świeżym szpinakiem i
kiełkami. Smacznego!