Wykonanie
Zapraszam na pyszny, lekki i orzeźwiający tort
truskawkowo-
pomarańczowy.
Pomarańczowe jest ciasto - lekkie i aromatyczne. Nie jest to klasyczny
biszkopt- ciasto wychodzi nieco cięższe i lekko
mleczne, dzięki dodatkowi
mleka w proszku. Powinno zasmakować nawet tym, którzy za klasycznymi
biszkoptami nie przepadają.
Pomarańczowy aromat pochodzi ze skórki i soku, którym na końcu ponczujemy placki. Truskawkowa jest masa- w sezonie przygotowuję ją ze świeżych
owoców, w okresie jesienno-zimowym posiłkuję się mrożonymi. Sekretem masy jest zastąpienie cięższego
masła zdecydowanie lżejszym, ale równie kremowym
serkiem mascarpone. Przetarcie budyniu przez sito gwarantuje nam, że gotowy krem będzie aksamitnie gładki i niesamowicie delikatny. Polecam zwłaszcza tym, którzy lubią lekkie i orzeźwiające
torty.Na ciasto
mleczno-
biszkoptowe:· 5 średnich
jajek· szczypta
soli· 200 g
cukru waniliowego· 150 g
mąki pszennej· łyżka
mąki ziemniaczanej· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· łyżka
oleju· 2 łyżki
mleka w proszku· skórka otarta z
pomarańczyBiałka z
cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i
mlekiem w proszku,
skórkę pomarańczową i
olej i delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, należy po ok. 30 minutach przykryć ciasto papierem.Ciasto studzimy. Wierzchnią część należy odkroić - jak najcieniej- te resztki nie będą nam potrzebne. Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 idealnie płaskie i równe części.Ponadto:· sok z 1- 2
pomarańczy· dodatkowo ok. 120g
maślanych ciasteczekSokiem z
pomarańczy ponczujemy placki.Krem
truskawkowy:· 450 g mrożonych
truskawek - w sezonie użyjmy świeżych, możemy wówczas nieco zmniejszyć ilość
cukru· 1 szklanka
mleka· szklanka
cukru· 3 łyżki
mąki pszennej· łyżka
mąki ziemniaczanej· 500 g
mascarponeTruskawki (nie musimy ich uprzednio rozmrozić) zagotowujemy razem z
cukrem i dokładnie blendujemy. W
mleku rozrabiamy
mąki. Mieszankę przelewamy do gotujących się
truskawek. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty
budyń.
Budyń przecieram przez gęste sitko. Studzimy. Wystudzony dodajemy porcjami do
mascarpone.Składanie- placek - 1/3 masy truskawkowej-
ciasteczka maślane- 1/3 masy truskawkowej- placek- wierzch i boki pokrywamy pozostałą masą
truskawkową.Dekoracja:· kulki
waflowe w czekoladzie - ok. 250 g·
chipsy czekoladowe o smaku
pomarańczy· rurki
czekoladowe o smaku
truskawki· pralinki
kokosoweBoki
tortu obkładamy kulkami waflowymi w
czekoladzie. Wierzch dekorujemy
chipsami czekoladowymi, rurkami i pralnikami. Smacznego!