ßßß Cookit - przepis na Pączki - puszyste, wilgotne i mięciutkie - na ziemniakach

Pączki - puszyste, wilgotne i mięciutkie - na ziemniakach

nazwa

Wykonanie

Pyszne pączki, które długo zachowują swoją świeżość. Dzięki dodatkowi ziemniaków ciasto jest bardzo puszyste, elastyczne, jednocześnie wilgotne i mięciutkie. Zdecydowanie polecam. Pączki nadziewać należy już po usmażeniu- dzięki temu dużo łatwiej będzie nam je smażyć.
Pączki z dodatkiem ziemniaków
Składniki (na ok. 22 pączki)
· 300 g ziemniaków - waga już po ugotowaniu i przeciśnięciu przez praskę
· 100 g drożdży
· 150 g masła
· szklanka cukru
· 1 szklanka mleka
· 1 kg mąki
· 2 jajka
· 3 żółtka
· skórka z pomarańczy
· 2 łyżki spirytusu
Nadzienie:
· powidła śliwkowe ok. 500 g
Lukier:
· cukier puder
· do dekoracji uprażone nerkowce
Tłuszcz do smażenia- u mnie olej rzepakowy ok. 2 l
Ugotowane ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, dodajemy pół szklanki lekko podgrzanego mleka oraz 1,5 łyżki mąki. Zaczyn przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło topimy.
Jajka i żółtka lekko ucieramy z pozostałym cukrem- wystarczy lekko ubić ręczną trzepaczką.
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, pozostałe mleko, roztopione letnie masło, jaja z cukrem, skórkę cytrynową, spirytus i ziemniaki. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Musi być elastyczna i odchodzić od dłoni. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze lekko wyrabiamy, odrywamy kawałki i formujemy pączki- dłonie możemy delikatnie oprószyć mąką. Pączki pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Wyrośnięte smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron (tak jak klasyczne pączki- temp. oleju powinna osiągnąć 170-175 stopni, smażymy ok 4-5 minut z każdej strony; właściwa temp. smażenia jest niezbędna, aby nasze pączki miały ładne jasne obwódki). Odsączmy na ręczniku papierowym. Szprycujemy powidłami śliwkowymi. Pokrywamy lukrem - sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem ile zabierze. Możemy posypać posiekanymi orzechami uprażonymi na suchej patelni- u mnie nerkowce. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/paczki-puszyste-wilgotne-i-mieciutkie.html