ßßß Cookit - przepis na - olej do smażenia

- olej do smażenia

nazwa

Wykonanie

Pączki, w karnawale obowiązkowa pozycja a już w tłusty czwartek to już konieczność. Ja zdecydowanie wolę zrobić swoje własne niż takie ze sklepu. Moja dobra koleżanka z pracy zawsze przynosi na tłusty czwartek pączki z ziemniakami. Bardzo mi smakowały i postanowiłam je sama zrobić.
Beatko dziękuje, wyszły super. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia, ja zrobiłam z połowy porcji i taką też proporcję podaje. Takie pączki znacznie dłużej zachowują świeżość i są pyszne. No i są łatwe do zrobienia, ja je robiłam pierwszy raz. Miłego poniedziałku.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 500 g ugotowanych ziemniaków (waga po obraniu)
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 13 g świeżych drożdży
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- powidła śliwkowe do nadziewania
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, rozbełtane jajko z żółtkiem i mieszamy łyżką. Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe rozgniatamy tłuczkiem z masłem i przekładamy do mąki, a wierzch rozkruszamy drożdże i mieszamy ręką. Dodajemy ocet i wyrabiamy dokładnie ciasto tak długo, aż składniki się dobrze połączą i ciasto będzie elastyczne. Odkładamy ciasto przykrywając ściereczką na godzinę. Następnie smarujemy dłonie olejem i z ciasta formujemy kulki (wielkość zbliżona do małej mandarynki), wyszło mi 30 kulek. Układamy je na ściereczce. Rozgrzewamy olej w szerokim garnku, ja dałam około 3 l oleju. Wkładamy pączki porcjami i smażymy na niewielkim ogniu, tak aby pączki nam się ładnie usmażyły i nie były surowe w środku i się nie spaliły. Usmażone pączki układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu i układamy na kolejnym talerzu, szprycą nadziewamy powidłami lub jakąś marmoladą i posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/paczki-z-ziemniakami.html