Wykonanie
Nie ukrywam, że nie było lekko. Wiadomo, że pierwszy raz jest najtrudniejszy, ale nie sądziłam, że to może się tak strasznie nie udać.Pierwsze pączki, które wrzuciłam na gorący tłuszcz się spaliły na zewnątrz, a były surowe w środku. Dopiero trzecia partia mi wyszła i tak z 14 pączków uratowało się 9.Tak czy inaczej jak dobierzemy właściwą temperaturę to te pączki są naprawdę smaczne :)Pączki
ok 3 sz klanek
mąki2 łyż ek
cukru60 g
masła2
jajek i 3
żółtekszklanki
mleka50g
drożdżyłyżki
octudżemuoleju do smażenia
ziemniakalukru lub
cukru pudruZ łyżki
mąki, ł yżki c
ukru, dro żdży i
mleka robimy rozczyn i odstawiamy, żeby "rusz ył".
Masło rozpuszczamy i odstawiamy aż ostygnie.
Żółtka i
jajka ucieram y na parze z łyżką
cukru.Do 2,5 szklanki
mąki dodajemy nasze roztopione m
asło, rozczyn i jajeczną masę. Wyrabiamy dosypując
mąki, tak aby ciasto odchodziło od rąk i odstawiamy aż podwoi objętość.Rozwałkowujemy na grubość 1 c m i wyci namy krążki (szklanką). Na co drugi nakładamy łyżeczkę
dżemu, przykrywamy innym krążkiem i zlepiamy po rzą dnie. Znów zostawiamy aż podrosną.Smażymy na głębokim tłuszczu nagrzanym tak aby kawałek ciasta, który wrzucimy na próbę od razu wypłynął. Smażymy z jednej strony pod przykryciem, a jak się zrumieni to przekręcamy i dosmażamy bez pokryw ki. Co jakiś czas dodajemy kawałe k
ziemniaka.Gotowe wykładamy na papierowy rę cz nik aby odsączyć na dmiar tłuszczu. Posypujemy
cukrem pud re m lub lukrujemy.