Wykonanie
Miękkie i niezbyt słodkie. Idealne do popołudniowej
herbaty w ogrodzie.

Składniki na ok. 30 sztuk:1/2 kg
mąki1 kostka
masła7 dag
drożdży2 łyżki
cukru1/2 szklanki
śmietany 12% lub 18%dodatkowo:
powidła śliwkowejajkocukier puderWszystkie składniki zagnieść z rozkruszonymi
drożdżami. Ciasto ma być dość gęste, jeśli jednak ciężko będzie się zarabiać, dodać 2 łyżki
śmietany. Zagnieść i odstawić na 10-15 minut. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła ( ja to robiłam za pomocą pokrywki z dużego garnka), dzielić koła na 8 części jak pizze. Na każdy trójkąt nakładać powidła i zwijać zaczynając od podstawy trójkąta. Smarować roztrzepanym
jajkiem i piec na papierze przez ok 15 minut w 190*C. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.