ßßß
Składniki :3 pojedyncze piersi z kurczaka (~500g)1 łyżka mąki ziemniaczanejszczypta płatków chilli (opcjonalnie, do smaku)sezam do dekoracjidymka do dekoracji
Sos60ml jasnego sosu sojowego60ml keczupu60ml brązowego cukru2 lyzki sosu hoisin2 lyzki octu ryżowego1 lyzka oleju sezamowego3-4 ząbki czosnku1 łyżeczka świeżego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru sproszkowanego)świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie :Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i położyć na dnie wolnowara.Przygotować sos - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i zalać nim kurczaka. Jeżeli chcecie, aby danie było nieco ostrzejsze dodać szczyptę płatków chilli.Wolnowar włączyć na 4 godziny na średnim grzaniu (medium) (6 na niskim (low) lub 3 na wysokim (high)). Po tym czasie wyjąć kurczaka na deskę i porozrywać go na mniejsze części za pomocą widelca i przełożyć z powrotem do wolnowara.W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i wlać do kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku.Podawać z ryżem przybrane sezamem i dymka.
Smacznego !