Wykonanie
Mięsny wtorekDziś ponownie zapraszam Was na danie przygotowane w wolnowarze - muszę przyznać, że coraz bardziej lubię to urządzenie - wrzucam do niego składniki, włączam, ustawiam alarm na za 4 godziny i zapominam o kuchni ;) W tym czasie
mogę zajmować się innymi rzeczami i nie myśleć o przypalającym się obiedzie ;)Tym razem postanowiłam przygotować
szarpanego kurczaka w sosie sweet
chilli. Przepis na takie danie znalazłam na stronie carlsbadcarving i zdecydowałam się go wypróbować, gdyż bardzo lubimy takie orientalne smaki. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, poza tym że jest
banalne w przygotowaniu (o ile ma się wolnowar), to na dodatek smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam wszystkim fanom słodko - pikantnych potraw.

Składniki :3 pojedyncze
piersi z kurczaka (~500g)1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
płatków chilli (opcjonalnie, do smaku)
sezam do dekoracji
dymka do dekoracji

Sos60ml jasnego
sosu sojowego60ml
keczupu60ml
brązowego cukru2 lyzki
sosu hoisin2 lyzki
octu ryżowego1 lyzka
oleju sezamowego3-4 ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżego
imbiru (lub pół łyżeczki
imbiru sproszkowanego)świeżo zmielony
czarny pieprz
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i położyć na dnie wolnowara.Przygotować sos - w niewielkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki sosu i zalać nim
kurczaka. Jeżeli chcecie, aby danie było nieco ostrzejsze dodać szczyptę
płatków chilli.Wolnowar włączyć na 4 godziny na średnim grzaniu (medium) (6 na niskim (low) lub 3 na wysokim (high)). Po tym czasie wyjąć
kurczaka na deskę i porozrywać go na mniejsze części za pomocą widelca i przełożyć z powrotem do wolnowara.W miseczce rozrobić
mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością
wody i wlać do
kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku.Podawać z
ryżem przybrane
sezamem i
dymka.

Smacznego !