Wykonanie
To ciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto,
dżem,
orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają.

Ciasto białe:3 3/4 szkl. (500 g)
mąki1/2 szkl. (100 g)
cukru1
cukier waniliowy1
margaryna1
jajko3 łyżki
śmietany 18%1.5 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.Ciasto ciemne:2 1/4 szkl. (300 g )
mąki3/4
margaryny1/2 szkl. (100 g)
cukru1
cukier waniliowy2
żółtka1 łyżka
śmietany1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia350 g
orzechów włoskich (u mnie - Helio)słoik kwaśnego
dżemu (u mnie
truskawkowo porzeczkowy)Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3
dżemu i posypujemy
orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na
orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie).Krem:500 ml
mleka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru200 g
masła3/4
mleka zagotowujemy z
cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i
mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące
mleko i zagotowujemy.
Budyń studzimy. Miękkie
masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu.Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe.








