ßßß
Ciasto białe:3 3/4 szkl. (500 g) mąki1/2 szkl. (100 g) cukru1 cukier waniliowy1 margaryna1 jajko3 łyżki śmietany 18%1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.Ciasto ciemne:2 1/4 szkl. (300 g )mąki3/4 margaryny1/2 szkl. (100 g) cukru1 cukier waniliowy2 żółtka1 łyżka śmietany1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia350 g orzechów włoskich (u mnie - Helio)słoik kwaśnego dżemu (u mnie truskawkowo porzeczkowy)Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie).Krem:500 ml mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy1 łyżeczka mąki ziemniaczanej4 łyżki cukru200 g masła3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu.Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe.







