ßßß
Składniki:1 duża dynia piżmowa2 duże lub 3 średnie cebule4 ząbki czosnku1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku)ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru)kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej)sólpieprznatka pietruszkimasło lub olej.2 łyżki jogurtu naturalnegoDynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem.Smacznego
