ßßß Cookit - przepis na Pikantna zupa dyniowo cebulowa

Pikantna zupa dyniowo cebulowa

nazwa

Wykonanie

Marzec wita nas szarością i deszczem, a ja powitam go na przekór pogodzie zupą w kolorze słońca. Gęstą pikantną i aromatyczną, a do tego zdrową i pożywną. Polecam wszystkim miłośnikom dyniowych dań, na rozgrzanie i poprawę humoru sprawdzi się idealnie.
Składniki:
1 duża dynia piżmowa
2 duże lub 3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku)
ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru)
kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej)
sól
pieprz
natka pietruszki
masło lub olej.
2 łyżki jogurtu naturalnego
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/03/pikantna-zupa-dyniowo-cebulowa.html