Wykonanie
Marzec wita nas szarością i deszczem, a ja powitam go na przekór pogodzie zupą w kolorze słońca. Gęstą pikantną i aromatyczną, a do tego zdrową i pożywną. Polecam wszystkim miłośnikom
dyniowych dań, na rozgrzanie i poprawę humoru sprawdzi się idealnie.

Składniki:1 duża
dynia piżmowa2 duże lub 3 średnie
cebule4 ząbki
czosnku1 litr
bulionu warzywnego (lub
kostka rosołowa i litr wrzątku)ok. 1 cm startego korzenia
imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru)kawałek
ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań
smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej)
sólpieprznatka pietruszkimasło lub
olej.2 łyżki
jogurtu naturalnegoDynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z
czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na
oleju lub
maśle. Wrzucamy
imbir i
papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy
bulionem. Wrzucamy
dynię, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Wstawiamy podobnie na gaz, dodajemy
jogurt i zagotowujemy (by nie ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do
jogurtu, mieszam, a dopiero
potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane
natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka
chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym
słonecznikiem.Smacznego

