ßßß Cookit - przepis na Poezja smaku: kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych i natki

Poezja smaku: kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych i natki

nazwa

Wykonanie

Weekend majowy w tym roku trwał prawie 2 tygodnie! Przez ten czas bardzo zatęskniłam za gotowaniem. Wracam do kuchni i mam dla Was niesamowitą propozycję wariacji na temat kotletów mielonych. Ich przygotowanie jest zupełnie proste i szybkie, a w dodatku potrzebujemy dużo mniej składników niż zazwyczaj. Bułkę tartą i jajko zastępujemy płatkami owsianymi, reszta to mięso, cebula i przyprawy. Czy nie jest prościej? A gwarantuję Wam, że smaczniej! Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na jednym z blogów .
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych plus ewentualnie łyżka do panierowania,
- natka pietruszki (ilość dowolna, u mnie ok. 1 łyżki posiekanej natki),
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,
- dodatkowo: pół szklanki wrzątku, 2 łyżki oleju do podsmażenia,
- składniki na sos: natka pietruszki, 6 domowych kostek rosołowych, czosnek granulowany, odrobina chili, pieprz, sól, ewentualnie soser do zagęszczenia lub mąka (ja użyłam pierwszego - testowałam wygraną w konkursie:) ).
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, mieszamy, pozostawiamy do wchłonięcia wody (ok. 10 minut). Mięso mielone łączymy ze startą na tarce cebulą, posiekaną na drobno natką, przyprawami i ostudzonymi płatkami (musi utworzyć się tzw. papka). Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kotlety. Ja zrobiłam to na dwa sposoby: część kotletów obtoczyłam w płatkach owsianych, resztę tylko uformowałam. Podsmażamy na oleju (przez chwilę, do zarumienienia z każdej strony). Zarumienione kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Natkę bardzo drobno siekamy. W małym garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z domowymi kostkami rosołowymi. Po chwili dodajemy natkę. Przyprawiamy czosnkiem, chili i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie zaprawiamy mąką lub soserem. Podajemy z kotletami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/05/poezja-smaku-kotlety-mielone-z.html