Wykonanie
Weekend majowy w tym roku trwał prawie 2 tygodnie! Przez ten czas bardzo zatęskniłam za gotowaniem. Wracam do kuchni i mam dla Was niesamowitą propozycję wariacji na temat kotletów mielonych. Ich przygotowanie jest zupełnie proste i szybkie, a w dodatku potrzebujemy dużo mniej składników niż zazwyczaj.
Bułkę tartą i
jajko zastępujemy
płatkami owsianymi, reszta to
mięso,
cebula i
przyprawy. Czy nie jest prościej? A gwarantuję Wam, że smaczniej! Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na jednym z blogów .
Składniki:- 500 g
mięsa mielonego,- 1
cebula,- 2 czubate łyżki
płatków owsianych błyskawicznych plus ewentualnie łyżka do panierowania,-
natka pietruszki (ilość dowolna, u mnie ok. 1 łyżki posiekanej
natki),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,- dodatkowo: pół szklanki wrzątku, 2 łyżki
oleju do podsmażenia,- składniki na sos:
natka pietruszki, 6 domowych
kostek rosołowych,
czosnek granulowany, odrobina
chili,
pieprz,
sól, ewentualnie soser do zagęszczenia lub
mąka (ja użyłam pierwszego - testowałam wygraną w konkursie:) ).
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, mieszamy, pozostawiamy do wchłonięcia
wody (ok. 10 minut).
Mięso mielone łączymy ze startą na tarce
cebulą, posiekaną na drobno
natką,
przyprawami i ostudzonymi
płatkami (musi utworzyć się tzw. papka). Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kotlety. Ja zrobiłam to na dwa sposoby: część kotletów obtoczyłam w płatkach owsianych, resztę tylko uformowałam. Podsmażamy na
oleju (przez chwilę, do zarumienienia z każdej strony). Zarumienione kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 20 minut.W tym czasie przygotowujemy sos.
Natkę bardzo drobno siekamy. W małym garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki
wody z domowymi kostkami rosołowymi. Po chwili dodajemy
natkę. Przyprawiamy
czosnkiem,
chili i
pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie zaprawiamy
mąką lub soserem. Podajemy z kotletami. Smacznego!