ßßß

Lubię to ciasto. Wpadłam jednak na pomysł ,że można wykonać małą wariację na jego temat. Jak widać na załączonym zdjęciu wszystko fajnie się udało nie tylko wizualnie lecz smakowo - strzał w dziesiątkę. Kiwi topią się w błękicie , a nad nimi króluje mus czekoladowy przyozdobiony cukrowymi perełkami.Czyż teraz nie wygląda to jak prawdziwa fala? Zabierajcie się za pieczenie :)CIASTO3 jajka podzielona na białka i żółtka3\4 szklanki cukru150 ml oleju150 ml lekko ciepłego mleka2 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaaromat cytrynowy1\2 opakowania błękitnej galaretki lub niebieski barwnik spożywczy4 owoce kiwi - obrane i pokrojone na półplasterkiBiałka ubijamy prawie na sztywną pianę. Dodajemy po troszku cukier , a gdy się rozpuści wlewamy żółtka.Teraz małymi porcjami wciąż miksując wlewamy olej , następnie dodajemy naprzemiennie z mlekiem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy galaretkę lub barwnik, do drugiej aromat cytrynowy.Na blaszkę 35x20 wylewamy jasne ciasto, przykrywamy je ciastem niebieskim , i za pomocą widelca musimy przemieszać oba ciasta najlepiej zygzakowatym ruchem.Układamy owoce kiwi lekko je wciskając w ciasto.Pieczemy 35 minut w 175 stopniach.KREM0.5 litra śmietany kremówki2 tabliczki mlecznej czekoladyŚmietanę przelewamy do rondelka ,podgrzewamy lecz nie wolno jej nam zagotować. Do gorącej dodajemy czekolady i mieszamy aż te się roztopią. Odstawiamy do wystudzenia ( najlepiej na całą noc ) .Zimną masę czekoladową ubijamy jak śmietankę na puszystą masę.Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasto.Wierzch posypujemy sporą ilością perłowych groszków lub po prostu ozdabiamy startą czekoladą.