Wykonanie
Ekspresowe pierożki dla zabieganych? Nic prostszego! Zamiast sterczeć w kuchni i lepić stos pierogów, można dla odmiany zrobić takie – lekkie, proste i bardzo zdrowe pierożki z
papieru ryżowego. Świetnie nadadzą się nie tylko na obiad, ale i na kolację, czy przekąskę na zimno.
Papier ryżowy jest niezwykle cienki, dlatego do każdego pierożka można dać dwa
arkusze papieru ryżowego.Inspiracją do tego przepisu była jedna z najlepszych książek jakie czytałam, mianowicie 'Jaglany Detoks'
Marka Zaremby. Serdecznie polecam tym, którzy pragną się zdrowo odżywiać i przez to poprawić swoje zdrowie i samopoczucie! :)
Składniki:5-8 pierożków10 płatów
papieru ryżowegofarsz:4
suszone pomidory300 g
szpinaku100 g
serka śmietankowego2 ząbki
czosnkukawałek
imbiruolej rzepakowysól,
pieprzszklanka ugotowanej
kaszy jaglanejdo podanie:
sezam,
sos sojowyPrzygotowanie:
Czosnek i
imbir kroimy w bardzo drobną kostkę, a
suszone pomidory w nieco większą. Rozgrzewamy
olej na patelni i przysmażamy
czosnek,
imbir i
pomidory.
Szpinak myjemy (lub jeśli mamy mrożony czekamy, aż trochę się rozmrozi) i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię i czekamy, aż zmięknie. Dodajemy
kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem i na koniec wrzucamy
serek i wszystkie składniki łączymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do płaskiej miseczki wlewamy letnią
wodę i wrzucamy
papier ryżowy, i czekamy chwilę aż zmięknie. Wykładamy go na półmisku, nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy. Metoda zawijania jest dowolna, można złożyć jak krokiety, lub zrobić małe paczuszki. Następnie gotujemy pierożki na parze około 4 minuty i podajemy ciepłe z
sosem sojowym i
sezamem!