ßßß Cookit - przepis na Spring rolls wegetariańskie

Spring rolls wegetariańskie

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że dzisiejszą potrawę robiłam po raz pierwszy w życiu i z duszą na ramieniu. Pierwszy raz miałam do czynienia z czymś takim jak papier ryżowy i obawiałam się rozwalania, paprania i utraty nerwów. Gładko nie było – szczególnie na początku. Ale jakoś przez to przebrnęłam i oto są. Sajgonki z warzywami. To jest swego rodzaju test przed sylwestrem. Wymyśliłam menu chińsko-polskie ale nie wiem czy podołam zadaniu
Składniki:
opakowanie warzyw typu mieszanka chińska
papier ryżowy
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka sezamu
2 łyżki sosu sojowego
imbir (ja użyłam mielonego ale może być też świeży)
sól i pieprz
olej do głębokiego smażenia
Na patelni smażymy na oliwie z oliwek czosnek (przeciśnięty przez praskę) i warzywa. Dodajemy imbir, sezam i polewamy sosem sojowym. Dusimy przez chwilę. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Na zwilżony papier ryżowy nakładamy po łyżce warzyw, zawijamy boki i zwijamy w rulonik. Smażymy w woku lub we frytkownicy na złoty kolor (170 stopni)
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/spring-rolls-wegetarianskie