Wykonanie
Przyznam szczerze, że dzisiejszą potrawę robiłam po raz pierwszy w życiu i z duszą na ramieniu. Pierwszy raz miałam do czynienia z czymś takim jak
papier ryżowy i obawiałam się rozwalania, paprania i utraty nerwów. Gładko nie było – szczególnie na początku. Ale jakoś przez to przebrnęłam i oto są. Sajgonki z warzywami. To jest swego rodzaju test przed sylwestrem. Wymyśliłam menu chińsko-polskie ale nie wiem czy podołam zadaniu

Składniki:

opakowanie warzyw typu mieszanka chińska
papier ryżowyoliwa z oliwek2 ząbki
czosnkułyżka
sezamu2 łyżki
sosu sojowegoimbir (ja użyłam mielonego ale może być też świeży)
sól i
pieprzolej do głębokiego smażenia

Na patelni smażymy na
oliwie z oliwek czosnek (przeciśnięty przez praskę) i warzywa. Dodajemy
imbir,
sezam i polewamy
sosem sojowym. Dusimy przez chwilę. Do smaku przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na zwilżony
papier ryżowy nakładamy po łyżce warzyw, zawijamy boki i zwijamy w rulonik. Smażymy w woku lub we frytkownicy na złoty kolor (170 stopni)Przepis bierze udział w akcji kulinarnej.