ßßß
W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :)Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :)Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika.
Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm:3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light!1 szkl. cukru5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka80ml oleju1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczkiszczypta soli
Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać olej i jeszcze chwile pomiksować.Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - zwiększa trwałość piany . Przełożyć do masy sernikowej i delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką - tak, aby nie uszkodzić struktury białek .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno obok siebie biszkopty. Na to wylać masę sernikową i lekko wyrównać łopatką.Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć.Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w blasze.Sernik nabierze najlepszej konsystencji i smaku po schłodzeniu w lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkoszMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowaPIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowaMOŻE COŚ ZJEMY - Babka WielkanocnaMOŻE COŚ ZJEMY - Wielkanocna babka rodzynkowaRÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny KurczakMOJE MAŁE CZAROWANIE - Mazurek różanyKU C HNIA I PODRÓŻE - OrzeszkiESMERALDA ZE SMAKIEM - Mazurek marcepanowy z białą czekoladąEWUSIOWE SMAKI - Leśny mech na bogat oMOŻE COŚ ZJEMY - Mazurki z czekoladą i orzechami włoskimiM OŻE COŚ ZJEMY - Mini babeczki wielkanocneMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Drożdżowe kwiatuszkiKUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kukułkowąSŁODKIE OKRUSZKI - Szybkie małe mazurki orzechoweKUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto jabłkowo-budyniowe


