Wykonanie
Sernik bez
sera - pyszny, puszysty i delikatny!

W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :)Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z
bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z
twarogiem czy kompletnie bez
sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem
jogurtów bałkańskich :)Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika.

Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm:3 duże
jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light!1 szkl.
cukru5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 budynie
śmietankowe na 3/4l
mleka80ml
oleju1-2 paczki
biszkoptów - zależy od wielkości
biszkoptów i paczkiszczypta
soli
Żółtka oddzielić od
białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z
cukrem na puszysta masę. Dodać
proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć
jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać
olej i jeszcze chwile pomiksować.Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli - zwiększa trwałość piany . Przełożyć do masy sernikowej i delikatnie wymieszać łyżką lub
łopatką - tak, aby nie uszkodzić struktury
białek .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno obok siebie
biszkopty. Na to wylać masę sernikową i lekko wyrównać
łopatką.Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć.Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w blasze.Sernik nabierze najlepszej konsystencji i smaku po schłodzeniu w lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić.WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkoszMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowaPIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowaMOŻE COŚ ZJEMY - Babka WielkanocnaMOŻE COŚ ZJEMY - Wielkanocna babka rodzynkowaRÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny
KurczakMOJE MAŁE CZAROWANIE - Mazurek różanyKU C HNIA I PODRÓŻE - OrzeszkiESMERALDA ZE SMAKIEM - Mazurek marcepanowy z
białą czekoladąEWUSIOWE SMAKI - Leśny mech na bogat oMOŻE COŚ ZJEMY - Mazurki z
czekoladą i
orzechami włoskimiM OŻE COŚ ZJEMY - Mini babeczki wielkanocneMOJE DOMOWE KUCHARZENIE -
Drożdżowe kwiatuszkiKUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto
jabłkowo-
orzechowe z masą kukułkowąSŁODKIE OKRUSZKI - Szybkie małe mazurki
orzechoweKUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto
jabłkowo-budyniowe



