Wykonanie
Rosó ł to zupa nad zupami, ważny punkt programu wszystkich domowych, niedzielnych obiad ów. Nie znam nikogo, kto nie lubi łby rosołu, wszyscy go lubimy i często jemy. Zwłaszcza w tym okresie, kiedy pogoda jest taka, jak teraz, ni to zima, ni to wiosna, a o przeziębienie łatwo, rosół to wspaniały pomysł na obiad ....

Przepis na rosół z
kurczaka, pyszny i dietetyczny. Jeśli się jeszcze zastanawiasz, jak ugotować rosół, przeczytaj mój przepis.
Powiem Ci, jak i co zrobić krok po kroku, aby rosół się udał. Przepis jest prosty, zupa gotuje się praktycznie sama, trzeba tylko przygotować odpowiednio
kurczaka i pozostałe składniki.Rosoły i
buliony stosowane były w polskiej tradycji od dawna jako środek napotny oraz domowy sposób na przeziębienie. Rosół był także podawany rekonwalescentom, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. W dzisiejszych czasach już nie
jada się zawiesistych rosoł ów z "oczkami" t łuszczu. Ros ó ł w mojej wersji jest r ównie ż taki dietetyczny i lekki. Przygotowałam go z
kurczaka i porcji
włoszczyzny.Przepis jest szybki i prosty, poradzisz sobie nawet, jeśli nigdy wcześniej nie gotowałaś/eś rosołu z
kurczaka.
Wywar z kurczaka i warzyw możesz przechowywać w lod
ówce do nast ępnego dnia. Możesz go r ównie ż zamrozić i po wyjęciu wykorzystywać jako bazę do zupy, do sosu albo do przygotowania jakiegoś dania obiadowego....Przepis: Ros ó ł z
kurczakaSkładniki :1 cały
kurczak (najlepiej zagrodowy) + 1 tacka
włoszczyzny, 1
cebula, s ól,
pieprz;
makaron cienkie
nitki 35 g/osob ęPrzygotowanie:1. Przygotuj
kurczaka: w dużym garnku nastaw ok. 2 litr ów
wody,
posól i zagotuj. Do wrz ącej
wody wł ó ż delikatnie (żeby się nie poparzyć) całego
kurczaka (dobrze by było, żeby
kurczak był z wolnego wybiegu, tzw. zagrodowy). Niech się spokojnie teraz gotuje na wolnym ogniu przez godzinę.2. W tym czasie przygotuj
włoszczyznę:
marchewkę,
pietruszkę (korzeń), kawałek
selera, kawałek
pora umyj i obierz. Warzywa pozostaw w całości (nie kr ój ich, mo żesz ewentualnie związać nitką - łatwiej je będzie usunąć po ugotowaniu z garnka).3.
Cebulę obierz z zewnętrznych warstw i przypiecz na czystej patelni. Piecz
cebulę bez tłuszczu - ma się dobrze przyrumienić. Taka przypieczona
cebula nada rosołowi fajnego, charakterystycznego smaku. Po jakiejś godzinie gotowania, do garnka z
kurczakiem wrzuć przygotowane warzywa.4. Nie zapomnij, żeby ugotować
makaron: do rosołu wybierz
makaron jak najdrobniejszy, będą pasować cienkie
nitki. Gotuj jeszcze razem ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjmij
kurczaka i odcedź
włoszczyznę.5. Ros ó ł podawaj gorący z ugotowanym uprzednio
makaronem i kawałkami
marchewki lub
pietruszki (według gustu).
Mięso kurczaka wykorzystaj do drugiego dania.Moja rada:Będzie Ci potrzebny naprawdę duży garnek. W za małym nie zmieści się cały
kurczak, a i ros ó ł będzie zagrożony, po prostu wykipi.