ßßß
SKŁADNIKI:2 filety z dorsza (lub innej, ulubionej ryby)250 g mieszanki owoców morza0,5 l wywaru (rybnego/warzywnego)1 puszka krojonych pomidorów200 g przecieru pomidorowego1 jajko1 duża cebula3 ząbki czosnku1 pęczek koperku2 łyżki oliwy/masła klarowanego1 liść laurowy1 łyżeczka majeranku0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka pasty z ostrej papryki (ew. mielona)3-4 łyżki sosu rybnego (ew. jasny sos sojowy)opcjonalnie: 0,1 g szafranu + 2 łyżki wrzątkuPRZYGOTOWANIE:W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę lub masło i dusimy na nim cebulę i czosnek pokrojone w drobną kosteczkę, liść laurowy oraz majeranek. Najlepiej po minucie smażenia dusić wszystko pod przykryciem przez 5 minut.Następnie do garnka wlewamy wywar, pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy (+opcjonalnie szafran, który przez 5 minut moczył się w 2 łyżkach wrzątku). Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy na mały ogień i gotujemy przez 5 minut.Do zupy dodajemy rybę pokrojoną w kostkę (tak na jeden kęs) oraz owoce morza. Całość dalej gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty.Teraz danie doprawiamy pieprzem, pastą z ostrej papryki i sosem rybnym. Na koniec gotowania siekamy koperek i połowę dodajemy do garnka. W kubku roztrzepujemy jajko za pomocą widelca i wlewamy je do zupy, którą drugą ręką mieszamy. Zupa w ten sposób się zagęści.Gotowe danie podajemy w miseczkach wraz z pozostałym koperkiem. Smacznego!