Wykonanie
Dziś chciałam Wam zaprezentować zupę
pomidorową wraz z
rybą i owocami morza. Jest to moja interpretacja zupy, którą namiętnie zamawia mój mąż w jednej z tyskich knajpek. Co do
owoców morza przyznam, że ich smaku i w zasadzie ich akceptacji uczę się z roku na rok. Nie było łatwo... Kilka lat temu na ich widok traciłam apetyt, dzisiaj śmiem twierdzić, że do nauki pozostały mi tylko
małże. Nie ma co - są sukcesy ;) Zupa, którą Wam zaprezentuję jest moją ulubioną formą podania
owoców morza. Zapraszam!

SKŁADNIKI:2
filety z dorsza (lub innej, ulubionej
ryby)250 g mieszanki
owoców morza0,5 l
wywaru (rybnego/warzywnego)1 puszka krojonych
pomidorów200 g
przecieru pomidorowego1
jajko1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1 pęczek
koperku2 łyżki oliwy/masła klarowanego1
liść laurowy1 łyżeczka
majeranku0,5 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka pasty z
ostrej papryki (ew. mielona)3-4 łyżki
sosu rybnego (ew. jasny
sos sojowy)opcjonalnie: 0,1 g
szafranu + 2 łyżki wrzątkuPRZYGOTOWANIE:W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
oliwę lub
masło i dusimy na nim
cebulę i
czosnek pokrojone w drobną kosteczkę,
liść laurowy oraz
majeranek. Najlepiej po minucie smażenia dusić wszystko pod przykryciem przez 5 minut.Następnie do garnka wlewamy
wywar,
pomidory z puszki oraz
przecier pomidorowy (+opcjonalnie
szafran, który przez 5 minut moczył się w 2 łyżkach wrzątku). Całość doprowadzamy do wrzenia, skręcamy na mały ogień i gotujemy przez 5 minut.Do zupy dodajemy
rybę pokrojoną w kostkę (tak na jeden kęs) oraz
owoce morza. Całość dalej gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty.Teraz danie doprawiamy
pieprzem, pastą z
ostrej papryki i
sosem rybnym. Na koniec gotowania siekamy
koperek i połowę dodajemy do garnka. W kubku roztrzepujemy
jajko za pomocą widelca i wlewamy je do zupy, którą drugą ręką mieszamy. Zupa w ten sposób się zagęści.Gotowe danie podajemy w miseczkach wraz z pozostałym
koperkiem. Smacznego!
