Wykonanie
Buraczki, zwłaszcza duszone, bardzo lubię, to moim zdaniem idealny dodatek do
mięs. Lubię tradycyjne zasmażane
buraczki mojej Mamy, przepis na nie znajdziecie TUTAJ, ale i przygotowane w inny sposób są pyszne. Choćby takie jak te tutaj, z
chrzanem. Chociaż mam korzenie
chrzanu, łatwiej mi było sięgnąć po gotowy, starty
chrzan firmy Develey - serdecznie go polecam.Polecam też
buraczki duszone z
porem i
pomarańcząSkładniki :3-4 wcześniej ugotowane czerwone
buraczki1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
ostrego, startego
chrzanu, polecam Develey1 łyżka
oleju1 łyżka
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
buraczki ścieram na drobnej tarce. Rozgrzewam
olej na patelni i wrzucam na niego bardzo drobno posiekaną
cebulę, leciutko ją
solę i smażę do zeszklenia. Dodaję
masło i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
czosnek, a następnie gdy
masło się rozpuści- starte
buraczki. Mieszam, podgrzewam razem przez kilka minut. Dodaję
chrzan, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podaję na ciepło.