Wykonanie

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania (przyrządzenie sosu zajmuje tyle, ile ugotowanie
makaronu) danie we włoskim stylu.
Mascarpone wykorzystuję z reguły do deserów, a tutaj taka miła odmiana.
Serek doskonale łączy się i ze "słonymi" dodatkami, tworząc obłędną całość. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko kieliszka
czerwonego wina.Składniki (2 porcje):sos1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z
pomidorów suszonych100 g
szynki szwarcwaldzkiej10
pomidorów suszonych1 szklanka
bulionu mięsno-warzywnego250 g
serka mascarponeponadto
makaron farfalleświeże listki
bazyliiMakaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
Cebulę i
czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy
oliwę z
pomidorów. Wrzucamy na nią warzywa i smażymy je do czasu, aż się zeszklą. W międzyczasie
pomidory kroimy w drobne paseczki, a
szynkę na małe kawałki. Dorzucamy składniki na patelnię i całość podsmażamy. Po chwili wlewamy
bulion, a gdy zacznie się gotować dokładamy
serek mascarpone. Gdy ten się rozpuści i powstanie gęsty, jedwabiście gładki sos, ściągamy naczynie z ognia. Możemy sos doprawić
solą i
pieprzem w razie konieczności.Ugotowany, odcedzony
makaron mieszamy z sosem. Podajemy go ze świeżą
bazylią.

