Wykonanie
Bardzo lubimy deser tiramisu, i to on był inspiracją dla tego ciasta. Torcik jest łatwy i szybki do zrobienia, więc nie trzeba żadnej większej okazji, by go przygotować - myślę że rodzinny weekend będzie wystarczającym powodem ;)


Składniki na tortownicę kwadrat 18x18 cm :
Biszkopt :4
jajka w temperaturze pokojowejszczypta
soli3/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaziarenka z 1
laski waniliiKrem :500 g.
serka mascarpone10 łyżek
likieru amaretto2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:1 łyżka
kawy naturalnej (mielonej)0,5 łyżeczki ciemnego
kakao3 łyżki
płatków migdałowychmasło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :
Biszkopt :
jajka ubijam z
solą i
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. ubijając dalej dodaję ziarenka
wanilii oraz stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie gładka, przekładam ją do wcześniej natłuszczonej
masłem i oprószonej
mąką tortownicy. Wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . na 35-40 minut. Upieczony
biszkopt pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrajam na 3 części.Krem :
serek mieszam dokładnie łyżką z
likierem i
cukrem.Jeden z blatów ciasta smaruję 1/3 kremu, po czym oprószam go
kakao i połową
kawy (przez sitko). Przykrywam drugim blatem, dociskam. Smaruję go kolejną 1/3 kremu i przykrywam ostatnim blatem. Wykładam pozostały krem, wygładzam powierzchnię, oprószam pozostałą
kawą.
Migdały podprażam na suchej patelni, ostudzone wykładam na ciasto, lekko przyciskam. Tort jest najsmaczniejszy po nocy spędzonej w lodówce, gdy ciasto przejdzie wilgocią kremu.
