Wykonanie
TiramisuDziś klasyczny, jak inni mówią oryginalny, przepis na tiramisu- uwielbiany włoski deser. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś w tym oryginalnym przepisie nie pozmieniała. Tym razem jednak zmiana była wymuszona nie chęcią udoskonalania, ale
brakiem amaretto. Użyłam innego
alkoholu, ale następnym razem, bo taki zapewne będzie i to niedługo, spróbuję już kupić na czas wszystko co trzeba i zrobić od początku do końca jak się należy:)
Składniki:ok. 250 g
biszkoptów podłużnych500 g
serka mascarpone4 duże
jajka50 g
cukru pudru6 łyżek
likieru Amaretto250 ml
kawy espressoszczypta
solikakao do posypaniaNa początku należy przygotować
kawę espresso, pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać do niej
likier Amaretto.
Jajka sparzyć, oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać
serek mascarpone ciągle miksując na małych obrotach.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pianę z
białek delikatnie łączymy szpatułką z masą z
serka i
żółtek.Układamy warstwę
biszkoptów w dużym naczyniu lub małych miseczkach. Każdy nasączamy
kawą z
amaretto. Na
biszkopty wykładamy połowę masy. Na
masie kładziemy kolejną warstwę nasączonych
biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Wierzch przed podaniem można posypać
kakao. Chłodzimy w lodówce min. 3 godziny